20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieAutoParlamentul European va vota luna viitoare soarta Euro 7. Producătorii auto speră...

Parlamentul European va vota luna viitoare soarta Euro 7. Producătorii auto speră că le vor fi respectate cerințele

Parlamentul European a votat privind standardele Euro 7 pentru poluanți, iar votul reflectă mai bine preocupările industriei în comparație cu propunerea Comisiei Europene, dar sunt încă necesare îmbunătățiri suplimentare, spune Asociația Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).

„De mult pledăm pentru obiective Euro 7 și condiții de testare care să nu facă vehiculele inaccesibile și să nu pună în pericol competitivitatea industriei – pentru un beneficiu mic sau deloc pentru mediu”, a declarat directorul general ACEA, Sigrid de Vries.

Potrivit acesteia, votul Comitetului de Mediu (ENVI) reprezintă o îmbunătățire față de propunerea Comisiei, dar încă nu se află în aspecte cheie. De Vries a mai afirmat că „nu ar trebui să subestimăm progresele uriașe realizate de producătorii europeni de vehicule în reducerea emisiilor poluante din transportul rutier în ultimii ani. Este pur și simplu incorect să descriem vehiculele Euro 6/VI drept „foarte poluante”, așa cum fac unele părți interesate. Reglementările Euro 6/VI au îndeplinit și continuă să facă acest lucru.”

Și trebuie spus că între primul standard Euro și prima versiune Euro 6, emisiile au fost reduse cu peste 90%.

Euro 7 va oferi beneficii suplimentare marginale, dar s-ar obține îmbunătățiri mult mai mari ale calității aerului prin înlocuirea vehiculelor mai vechi pe drumurile UE cu modele Euro 6/VI extrem de eficiente, în paralel cu tranziția la electrificare.

Înaintea votului Parlamentului în plen de luna viitoare, ACEA le solicită deputaților europeni să voteze pentru un regulament Euro 7 sensibil și proporțional cu cerințele pieței auto, care riscă să sucombe dacă vor fi impuse măsuri prea severe.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă