18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriSIF-urile, majoritar pe minus la BVB, doar două, pe creștere

SIF-urile, majoritar pe minus la BVB, doar două, pe creștere

Din cele cinci SIF-uri listate la BVB, doar două afişează creşteri ale acţiunilor în 2023, an în care BET-FI – indice unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprie­tatea (FP) – a fost în cea mai mare parte din timp pe minus.

În prezent, indicele afişează un avans de 4,3%, cea mai slabă creştere de la BVB, fiind urmat de BETAeRO (10%), indice consul­tativ pentru pepiniera segmentului principal, şi BET-BK (20%), de referinţă pentru administratorii de fonduri mutuale.

Spre comparaţie, BET s-a apreciat cu 22% de la începutul lui 2023 încoace. Anul trecut, BET-FI a coborât cu 3,65%, în vreme ce BET a pierdut 11%. În 2021, BET-FI a fost pe plus cu 21%, iar BET a urcat cu 33%.

SIF Muntenia (SIF4), singura SIF care încă nu a trecut printr-un proces de rebranding, are cea mai ridicată dina­mică anul acesta, un avans de 29%, apărută pe cea mai slabă lichi­ditate inclusă în listă, respectiv 9 milioane lei.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

Festivalul de artă stradală de la Buzău devine internațional. Sunt așteptați peste 20.000 de oameni

Peste 20.000 de oameni sunt așteptați la festivalul de artă stradală de la Buzău, care, la ediția din anul 2024, devine un eveniment internațional. Festivalul...

Acuzații de corupție și abuz de putere

În mijlocul agitației din campania electorală din comuna Vernești, se întețește lupta pentru adevăr între cei care aspiră la putere și cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă