7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO: De ce aliații lui Trump vor ca dosarul Georgia să ajungă...

VIDEO: De ce aliații lui Trump vor ca dosarul Georgia să ajungă la o instanță federală?

Foștii aliați ai fostului președinte american Donald Trump încearcă să transfere la o instanță federală procesul penal din statul Georgia, în care sunt acuzați că au încercat să fraudeze alegerile din 2020. Acest lucru ridică întrebări juridice, dar lipsa de claritate ar putea face parte din strategia lor.

Unii acuzați încearcă să obțină mutarea procesului din sistemul judiciar al statului în instanța federală, o mișcare care ar putea întârzia semnificativ orice dată de începere.

De ce doresc acest lucru?

Neama Rahmani este fost procuror federal și președinte al firmei de avocatură West Coast Trial Lawyers din Los Angeles.

„Dacă, într-adevăr, cazul este mutat la tribunalul federal din districtul nordic al Georgiei, acesta este un avantaj pentru Trump din câteva motive. Unu, primesc un nou judecător, iar Trump a numit mulți dintre judecătorii din districtul de nord al Georgiei. Dar, de asemenea, grupul de jurați va fi puțin mai răspândit. Nu va avea de-a face cu potențiali jurați liberali din comitatul Fulton. Va fi mai mult un mix,” soune Rahmani.

După cum spune Neama, lotul mai larg de jurați va include persoane din zone mai conservatoare decât comitatul Fulton, care a votat pentru Biden la alegerile din 2020 cu o diferență de aproape 3-1.

Argumentul juridic pentru a trece la o instanță federală se concentrează pe o lege numită Statutul de îndepărtare a ofițerilor federali.

Aceasta este concepută pentru a proteja oamenii de urmărirea penală de către state pentru îndeplinirea atribuțiilor federale. Se referă în principal la funcționarii guvernului american.

Unul dintre co-inculpații lui Trump, fostul său șef de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows, este un exemplu.

Meadows a declarat în documentele depuse în instanță că faptele descrise ca fiind făcute de el în rechizitoriul din Georgia se încadrează în îndatoririle sale de șef de cabinet: și anume, organizarea de întâlniri pentru președinte și organizarea de convorbiri telefonice.

Contraargumentul procurorilor este că Meadows desfășura activități politice – cu alte cuvinte, susținea în mod deschis o campanie politică – ceea ce le este interzis unor angajați ai guvernului american în temeiul unei legi numite Hatch Act.

Meadows spune că activitatea sa politică este un discurs protejat.

„Retragerea la o instanță federală în cazuri penale este rară. Așadar, Curtea Supremă nu a abordat în mod direct problema în acest caz, dar în general a susținut că activitatea de campanie nu intră în sfera atribuțiilor oficiale ale cuiva. Acest lucru este într-un context de imunitate civilă, așa că eu cred că este puțin probabil ca Trump și Mark Meadows și alții să reușească să obțină o strămutare a cazurilor lor la o instanță federală. Desigur, Donald Trump a încercat să facă același lucru în New York, iar judecătorul de acolo a decis că plățile către fosta vedetă porno Stormy Daniels nu intră în sfera atribuțiilor oficiale ale unei persoane.”

Orice întârzieri a acestor proceduri ar putea fi, de asemenea, o parte importantă a strategiei echipei Trump.

Procurorii vor ca procesul să înceapă pe 23 octombrie anul acesta. Avocații lui Trump spun că au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti și vor ca acesta să fie mutat în 2026, după alegeri.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă