15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăFosta casă a scriitorului Ionel Teodoreanu, de lângă Parcul Icoanei, a fost...

Fosta casă a scriitorului Ionel Teodoreanu, de lângă Parcul Icoanei, a fost scoasă la vânzare

Romania Sotheby’s International Realty anunță listarea spre vânzare a unei proprietăți de excepție în inima Bucurestiului, care a fost anterior reședința familiei Teodoreanu, o familie de intelectuali de seamă, cu origini care se întind dincolo de Revoluția din 1848.

Proprietatea a fost scena unor momente celebre descrise în celebra trilogie „La Medeleni”, scrieri evocatoare ale copilăriei și adolescenței create cu talent de Ionel Teodoreanu. Construită în 1912, într-o perioadă de prosperitate economică tipică Belle Epoque, această clădire este o mărturie culturală a unei perioade remarcabile din istoria României.

Istoria mai cunoscută a familiei Teodoreanu începe cu Alexandru T. Teodoreanu, fiu de preot, care, prin sârguință, a devenit primar al Iașiului, procuror și avocat de renume. A avut trei copii – Osvald, Laurențiu și Alexandru. Osvald a rămas la Iași și a continuat tradiția profesiei de avocat începută de tatăl său.

Laurențiu și Alexandru și-au continuat cariera la București. Laurențiu Teodoreanu, unchiul prozatorului Ionel Teodoreanu, a fost directorul Centralei Electrice Iași, iar din 1907 a preluat conducerea reprezentanței Siemens din București. A devenit primul personaj inginer din literatura română, fiind interpretat de Ionel Teodoreanu în „La Medeleni” că „Herr Direktor”.

Fiecare generație a familiei a inclus un membru pe nume Alexandru, care a jucat și un rol în soarta moșiei. Reședința a fost construită de Alexandru Teodoreanu, un alt Alexandru Teodoreanu a răscumpărat imobilul care părăsise între timp proprietatea familiei, iar Alexandru Vasiliu a vândut proprietatea actualului dezvoltator care și-a propus să-i redea farmecul. Este nepotul fiicei regretatului Alexandru Teodoreanu, care îi poartă cu mândrie numele în onoarea bunicului său.

Situată strategic în centrul orașului, clădirea oferă avantajul proximității față de atracțiile și facilitățile metropolei, inclusiv teatre, restaurante, școli, magazine și facilități medicale, precum și fermecătorul parc Grădina Icoanei.

Proprietatea se află în prezent într-un proces amplu de renovare cu un proiect de transformare a clădirii în 3 apartamente de lux. Fiecare dintre aceste apartamente, un cvadruplex în sine, îmbină cu măiestrie stilul arhitectural și decorativ cu confortul vieții moderne.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă