21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăVideoOpoziţia din Belarus face un marș odată cu aniversarea alegerilor fraudate de...

Opoziţia din Belarus face un marș odată cu aniversarea alegerilor fraudate de acum trei ani

Opoziția din Belarus face un marș odată cu aniversarea alegerilor de acum trei ani, considerate a fi câștigate fraudulos de actualul președinte Alexander Lukașenko.

Sute de oponenți ai președintelui belarus Alexandru Lukașenko au mărșăluit prin capitala Poloniei, Varșovia, miercuri (9 august), pentru a marca cea de-a treia aniversare a încercării lor nereușite de a-l detrona, într-un scrutin despre care spun că a fost fraudat, potrivit Reuters.

Protestele au durat luni de zile după ce Lukașenko și-a revendicat victoria la alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Forțele sale de securitate au reprimat violent protestele, declanșând un exod în masă al belarușilor, iar mulți dintre ei stabilindu-se în Polonia vecină.

Înființată în august 2022 de adversarul lui Lukașenko la alegeri, Sviatlana Tsikhanouskaya, guvernul autodeclarat în exil al Belarusului a deschis peste 20 de ambasade alternative și centre de informare în străinătate.

În timp ce opoziția este unită de furia față de domnia lui Lukașenko, ei sunt împărțiți în privința tacticilor, unii spunând că este timpul să facă mai mult pentru a organiza rezistența armată.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...
Ultima oră
Pe aceeași temă