24.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒOp & EdLa Vilnius, NATO a deschis talcioc

La Vilnius, NATO a deschis talcioc

De departe, vedeta numฤƒrul 1 – โ€œaccros the nationsโ€ – de la summitul NATO de la Vilnius a fost Regep ErdoฤŸan. Ce va primi Ucraina? Nu repetaศ›i โ€žmarele compromis de la Bucureศ™ti,โ€ avertizeazฤƒ un fost oficial.

Dacฤƒ aliaศ›ii au cumpฤƒrat timp de รฎnarmare pentru Ucraina, ศ›arฤƒ pe care o vor primi รฎn NATO altฤƒdatฤƒ, liderul de la Ankara a tรขrguit intrarea Suediei รฎn alianศ›ฤƒ. S-a oferit sฤƒ nu-ศ™i exprime dreptul de veto รฎn defavoarea ศ›ฤƒrii nordice, รฎn schimbul reluฤƒrii negocierilor pentru integrarea Turciei รฎn Uniunea Europeanฤƒ! Olaf Scholz a zis โ€œsind nicht zusammen.โ€
Fiecare zi de susศ›inere a Ucrainei รฎi costฤƒ pe aliaศ›i o sutฤƒ de milioane de dolari. รŽnsฤƒ, pe preศ™edintele Turciei, nimic. Avรขnd Laleli-ul รฎn fibra naศ›ionalฤƒ, s-a tรขrguit.

Fantoma summitului de la Bucureศ™ti bรขntuie prin Europa nord-atlanticฤƒ

Fantoma summit-ului de la Bucureศ™ti din 2008 mai bรขntuie ศ™i azi. Pentru cei care nu-ศ™i mai amintesc, George Bush jr a propus atunci aliaศ›ilor extinderea NATO spre Georgia ศ™i Ucraina, รฎn ciuda recomandฤƒrilor generalilor sฤƒ nu facฤƒ asta. La acel moment, Franศ›a ศ™i Germania s-au opus pentru a nu supฤƒra Moscova.

citeศ™te ศ™i: Rebelii suburbiilor franceze

De departe, vedeta summit-ului de acum cincisprezece ani a fost Vladimir Putin, care i-a anunศ›at pe liderii statelor membre cฤƒ actul va avea consecinศ›e. ศ˜i s-a ศ›inut de cuvรขnt! La scurt timp, a invadat Osetia de sud. Apoi, Crimeea. ศ˜i acum mai existฤƒ รฎn Georgia un rฤƒzboi รฎngheศ›at.

La Vilnius NATO a deschis talcioc
Zelenski, US president „best friend,” e nervos cฤƒ bฤƒtrรขnul Joe nu-i livreazฤƒ avioane F16, pe motiv de escaladare a rฤƒzboiului

De data aceasta, Germania ศ™i SUA sunt รฎmpotriva deschiderii foii de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO. Unii oficiali susศ›in cฤƒ Ucraina n-ar avea nevoie de aศ™a ceva. Pฤƒi, bฤƒi bฤƒieศ›i, Romรขnia a fฤƒcut ani grei de anticamerฤƒ, timp รฎn care ศ™i-a prฤƒduit bunฤƒtate de miliard de dolari pe autostrada Bechtel, printr-o supremฤƒ, dar costisitoare, รฎncinฤƒciune!

Actorul joacฤƒ asistat la ruleta ruseascฤƒ

Venit cu vagon Lee la reuniunea prevestitฤƒ drept โ€žcrucialฤƒ,โ€ Volodimir Zelenski s-a trezit รฎn garฤƒ fฤƒrฤƒ bilet de รฎntoarcere. Ce sฤƒ le zicฤƒ a lor sฤƒi? Cฤƒ aliaศ›ii i-au trรขntit uศ™a-n nas? Cฤƒ Putin e mereu de vinฤƒ? Liderul de la Kremlin nu a fost invitat. Pe stil nou, e criminal de rฤƒzboi. 
Afirmaลฃiile potrivit cฤƒrora โ€žlocul de drept al Ucrainei este รฎn NATOโ€ ลŸi cฤƒ va adera โ€žatunci cรขnd condiลฃiile o vor permiteโ€ se numฤƒrฤƒ printre frazele discutate, spun diplomaลฃii, รฎn timp ce oficialii รฎncearcฤƒ sฤƒ gฤƒseascฤƒ o formulare acceptabilฤƒ pentru toลฃi cei treizeci ศ™i unu de membri ai NATO. โ€œS-ar putea ca, la fel ca la BucureลŸti, sฤƒ fie lฤƒsatฤƒ la latitudinea liderilor sฤƒ rezolve problema,โ€ zice un specialist, citat de Hotnews.

โ€œDacฤƒ Ucraina nu cรขศ™tigฤƒ rฤƒzboiul, nu avem despre ce sฤƒ discutฤƒm รฎn legฤƒturฤƒ cu poziศ›ia de membru sau garanศ›iile de securitate,โ€ a fost replica zilei. Jens Stoltenberg le-a zis-o franc. Bateศ›i-i pe ruศ™i ศ™i vฤƒ vom trece pe sub Arcul de Triumf!

Victoria Ucrainei pe frontul de est e puศ›in probabilฤƒ. Asta o ศ™tiu nu doar militarii de carierฤƒ, ci orice specialist รฎn arta nedisimulatฤƒ a rฤƒzboiului.

„Susศ›inem รฎnarmarea cu preศ›ul cฤƒderii economiilor lumii civilizate”

Viitorarea declaraศ›ie de la Vilnius va cuprinde, se spune, o frazฤƒ gen: ยซsusศ›inem eforturile de รฎnarmare ale Ucrainei.ยป Mai pe ศ™leau, aliaศ›ii s-au pregฤƒtit de un rฤƒzboi lung, din care nu doar producฤƒtorii de armament ies รฎn cรขศ™tig, ci ศ™i producฤƒtorii de filme de lung metraj.

Sฤƒ cumperi timp cu bani grei, รฎn timp ce Erdogan รฎศ›i dฤƒ lecศ›ii de tรขrguialฤƒ, asta da plutire รฎn abis!

La Vilnius, timpul nu e atรขt de fierbinte, ca-n relatฤƒrile de presฤƒ ale trimiศ™ilor speciali. Te uiศ›i la ei cum le plouฤƒ-n gurฤƒ, cรขnd vorbesc despre mฤƒreศ›ia ศ™i gloria Alianศ›ei Nord Atlantice! Nicio vorbฤƒ despre prฤƒbuศ™irea economicฤƒ a ศ›ฤƒrilor membre, darmite despre suferinศ›ele celor care nu calcฤƒ valul rฤƒzboiului.

Plutim รฎn derivฤƒ? No way. Facem parte din cea mai mare alianศ›ฤƒ militarฤƒ de pe pฤƒmรขnt ศ™i mรขndria asta ne dinamiteazฤƒ portofelul, dar suntem viteji pe la seminare, poreclite neaoศ™ summit-uri.

Aliaศ›ii, cum am mai spus, au cumpฤƒrat timp. ErdoฤŸan l-a tranzacศ›ionat. Nu zice cฤƒ nu susศ›ine Suedia, dar pune condiศ›ii. Timpul costฤƒ bani, parcฤƒ aceasta era deviza capitalismului. Iar aliaศ›ii l-au cumpฤƒrat la preศ›uri astronomice. Rฤƒzboiul se prelungeศ™te, astfel. O situaศ›ie convenabilฤƒ pentru Rusia ศ™i China, รฎn vederea ridicฤƒrii edificiului bipolaritฤƒศ›ii.

Din rฤƒzboiul ucrainean cรขศ™tigฤƒ ศ™i SUA ศ™i Rusia. Idioศ›ii utili deconteazฤƒ

Rusia ศ™i SUA parcฤƒ merg la braศ› รฎn acest conflict. Prin trecerea timpului, ambii cรขศ™tigฤƒ. Unul influenศ›ฤƒ, altul aduce bani maศ™inii de rฤƒzboi.

Dacฤƒ toศ›i sunt biruitori, atunci e ca la alba-neagrฤƒ, nu? Ne facem cฤƒ nu vedem cum cade para mฤƒlฤƒiaศ›ฤƒ? Cรขt de nerecunoscฤƒtori putem fi taศ›ilor noศ™tri politici…  

Marii lideri ai ศ›ฤƒrilor membre NATO merg ca-n videoclipul โ€œAnother brick in the wallโ€ spre tฤƒiere electoralฤƒ, nu financiarฤƒ.

Romรขnia cere garanศ›ii de securitate ศ™i o prezenศ›ฤƒ militarฤƒ mai sporitฤƒ. Noi n-avem pretenศ›ii. Suntem loiali, precum cรขinele care stฤƒ nemรขncat la cฤƒpฤƒtรขiul muribundului.

Dar NATO nu e un organism tarat. E o minunฤƒศ›ie a naturii politice. O prea frumoasฤƒ fatฤƒ, pe care toศ›i au curta-o, mai puศ›in statele care o dispreศ›uiesc. 

Cineva zicea cฤƒ ar fi fost o glorie pentru Romรขnia aducerea summitului acesta de tรขrguit timpul la Bucureศ™ti. Sฤƒ vinฤƒ noul Sultan ศ™i sฤƒ ne tragฤƒ safteaua?

VOCILE LUMII

Hotnews.ro

La Vilnius NATO a deschis talcioc

โ€žโ€žIndiferent dacฤƒ รฎn 2008 a fost sau nu decizia corectฤƒ, putem lฤƒsa asta deoparte ลŸi putem spune doar cฤƒ a cฤƒpฤƒtat รฎn continuare o importanลฃฤƒ cu adevฤƒrat simbolicฤƒโ€, a declarat Timothy Sayle, profesor la Universitatea din Toronto, autor al unei cฤƒrลฃi despre istoria NATO. โ€žDiplomaลฃii trebuie sฤƒ le reaminteascฤƒ liderilor cฤƒ ceea ce NATO spune sau scrie รฎn comunicฤƒrile sale are o semnificaลฃie de duratฤƒ ลŸi poate genera obligaลฃii neaลŸteptateโ€, subliniazฤƒ profesorul, รฎntr-o citare a Hotnews.ro.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Cฤƒpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiศ™, โ€œcฤƒlฤƒul din Christian Tell,โ€ fost torศ›ionar comunist, care a trimis ศ™apte ศ›ฤƒrani din Apateu la moarte, pentru cฤƒ au refuzat sฤƒ intre รฎn colectiv. A publicat celebrele stenograme ale รฎntรขlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceauศ™escu. A fost primul jurnalist romรขn post-decembrist care a stat de vorbฤƒ cu preศ™edintele SUA. Este autorul a nouฤƒ cฤƒrศ›i.
Cele mai citite

Ciolacu nu รฎnศ›elege de ce Mircea Geoanฤƒ insistฤƒ sฤƒ candideze independent la prezidenศ›iale

PreลŸedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, spune cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a รฎncercat sฤƒ รฎi adune pe toลฃi cei care nu รฎลŸi mai gฤƒsesc loc pe...

Ciolacu nu รฎnศ›elege de ce Mircea Geoanฤƒ insistฤƒ sฤƒ candideze independent la prezidenศ›iale

PreลŸedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, spune cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a รฎncercat sฤƒ รฎi adune pe toลฃi cei care nu รฎลŸi mai gฤƒsesc loc pe...

Zelenski รฎl va demite pe Dmitro Kuleba, ministrul de externe. Cine รฎi va lua locul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmeazฤƒ sฤƒ fie demis, au declarat, pentru Ukrainskaia Pravda, surse din anturajul preลŸedintelui Volodimir Zelenski, conform cu breakingthenews.net. Potrivit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ