15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSocialJustițieGRECO solicită guvernelor europene să respecte dreptul de acces la informații pentru...

GRECO solicită guvernelor europene să respecte dreptul de acces la informații pentru a ajuta la combaterea corupției

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) și-a exprimat astăzi îngrijorarea față de aplicarea restrictivă a dreptului de acces la informații în anumite state europene și a cerut autorităților să respecte standardele internaționale în acest domeniu.

În raportul său anual pe anul 2022, GRECO reamintește rolul pe care îl joacă accesul la informații în asigurarea transparenței și facilitarea urmăririi penale a corupției. Instituția regretă că, în unele țări, guvernele încă mai au o marjă largă de apreciere pentru a determina ce este în interesul public și pentru a decide dacă să facă sau nu anumite documente accesibile.

Administrațiile sunt adesea reticente în a dezvălui informații și preferă să invoce excepții pentru a ascunde toate sau o parte din informațiile solicitate. În plus, jurisdicțiile diferite aplică prea des în mod inconsecvent legile privind libertatea de informare, de unde și necesitatea formării pentru înțelegerea și aplicarea comună a legilor naționale privind libertatea de informare. Potrivit președintelui GRECO, Marin Mrčela, „guvernele ar trebui să asigure în practică principiul general al transparenței documentelor publice.

Orice excepție de la regula de divulgare ar trebui să fie redusă la minimum și justificată în mod corespunzător. În ceea ce privește în mod specific achizițiile publice, controlul public și accesul la documentele oficiale sunt esențiale pentru prevenirea eficientă a corupției”.

În rapoartele sale de evaluare, GRECO a reamintit țărilor necesitatea de a aplica principiile Recomandării Comitetului Miniștrilor privind accesul la documentele oficiale și ale Convenției Consiliului Europei privind accesul la documente care prevăd acele restricții privind dreptul de acces la documente. documentele publice trebuie să fie necesare într-o societate democratică, proporționale și aplicate numai dacă niciun interes suprem nu justifică dezvăluirea.

În raportul său anual, GRECO reamintește că în cadrul celei de-a 5-a runde de evaluare, care s-a concentrat pe prevenirea corupției și promovarea integrității în administrația centrală și agențiile de aplicare a legii, a identificat o serie de deficiențe privind accesul la informații în procesul legislativ.

Termenele limită de consultare publică sunt rareori respectate, împiedicând procesul de consultare să producă contribuții semnificative și să influențeze procesul legislativ.

GRECO salută progresele înregistrate de state în implementarea recomandărilor sale care vizează prevenirea corupției și promovarea integrității, dar subliniază necesitatea creșterii nivelului de conformitate. Până la sfârșitul anului 2022, mai puțin de jumătate dintre recomandările GRECO privind funcțiile executive superioare și mai puțin de două treimi din cele referitoare la poliție fuseseră implementate, fie integral, fie parțial.

Statele au continuat să facă progrese în implementarea recomandărilor din runda a patra de evaluare a GRECO privind parlamentarii, judecătorii și procurorii: jumătate dintre recomandări (49,5%) fuseseră implementate integral până la sfârșitul anului 2022, față de 45% anul precedent. Statele au implementat parțial o treime din recomandările restante, în timp ce 17% nu au făcut-o.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin asigurarea conformității acestora cu standardele anticorupție. Acesta ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție și le încurajează să realizeze reformele legislative, instituționale și practice necesare.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă