4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒCiucฤƒ, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Ciucฤƒ, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucฤƒ a declarat, miercuri, referitor la solicitarea PSD privind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, cฤƒ orice mฤƒsurฤƒ care va fi luatฤƒ va respecta regulamentul Uniunii Europene, pentru a nu afecta fermierii din Romรขnia, menลฃionรขnd cฤƒ ลฃara noastrฤƒ poate sฤƒ ia decizii รฎmpreunฤƒ cu Comisia Europeanฤƒ.

„Dupฤƒ cum foarte bine ลŸtiลฃi, am luat o decizie ca, รฎmpreunฤƒ cu alลฃi cinci premieri, sฤƒ รฎnaintฤƒm Comisiei o solicitare prin care sฤƒ se efectueze o analizฤƒ concretฤƒ a situaลฃiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina ลŸi รฎn mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preลฃului la anumite contingente de produse agricole. Pรขnฤƒ รฎn acest moment, vฤƒ pot spune cฤƒ astฤƒzi dupฤƒ-amiazฤƒ urmeazฤƒ sฤƒ aibฤƒ loc o ลŸedinลฃฤƒ condusฤƒ de vicepreลŸedintele Comisiei Dombrovskis, รฎn care se vor analiza solicitฤƒrile noastre ลŸi sperฤƒm ca imediat la finalul acestei ลŸedinลฃe sฤƒ primim ลŸi un rฤƒspuns la scrisoarea pe care am รฎnaintat-o”, a afirmat Ciucฤƒ, la Parlament, รฎntrebat รฎn legฤƒturฤƒ cu suspendarea importurilor de cereale ลŸi de alte produse din Ucraina.

El a spus cฤƒ sunt รฎn vedere mฤƒsuri care sฤƒ fie stabilite รฎmpreunฤƒ cu Comisia Europeanฤƒ „pentru a avea o mฤƒsurฤƒ unitarฤƒ”, precizรขnd cฤƒ ลฃara noastrฤƒ primeลŸte de la Comisie sprijin pentru agricultori ลŸi investiลฃii.

„Trebuie sฤƒ ลฃinem cont de faptul cฤƒ รฎn acest moment se aplicฤƒ un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, ลŸi de asemenea are o perioadฤƒ de aplicare de un an de zile, care trebuie revฤƒzutฤƒ. Romรขnia poate sฤƒ ia decizii รฎmpreunฤƒ cu Comisia Europeanฤƒ ลŸi aลฃi vฤƒzut foarte clar cฤƒ inclusiv Polonia, care a anunลฃat un set de mฤƒsuri, a revenit asupra lor, dupฤƒ discuลฃiile cu Comisia. (…) Trebuie sฤƒ ลฃinem cont cฤƒ รฎn Romรขnia primim anual ลŸi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeanฤƒ sprijin direct 2 miliarde cฤƒtre agricultori ลŸi un miliard ลŸi ceva pentru investiลฃii. Avem nevoie ca, รฎn acest context, mฤƒsurile pe care le luฤƒm sฤƒ aibฤƒ un consens ลŸi, de asemenea, sฤƒ fie รฎndreptate astfel รฎncรขt sฤƒ sprijinim, nu sฤƒ afectฤƒm”, a adฤƒugat premierul.

Premierul a mai spus cฤƒ รฎn sฤƒptฤƒmรขnile trecute a avut รฎntรขlniri cu fermierii din Romรขnia ลŸi a discutat toate mฤƒsurile care trebuie luate.

„ลžtiลฃi foarte bine cฤƒ domnul preลŸedinte Iohannis a intervenit pe lรขngฤƒ preลŸedintele Comisiei astfel รฎncรขt sฤƒ putem sฤƒ primim bani mai mulลฃi de la Comisie. รŽn acest moment se analizeazฤƒ ลŸi probabil cฤƒ vom primi drept rฤƒspuns inclusiv aceastฤƒ variantฤƒ de mฤƒrire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina. ลži eu sunt รฎntru totul de acord cฤƒ trebuie sฤƒ vedem acest set de mฤƒsuri. De altfel asta am ลŸi dorit prin scrisoarea pe care am adresat-o, sฤƒ facem รฎn aลŸa fel รฎncรขt anumite categorii sฤƒ nu fie afectate, fermierii sฤƒ nu fie afectaลฃi, sฤƒ fie sprijiniลฃi. Astฤƒzi, la ora 5, i-am transmis domnului ministru Daea cฤƒ trebuie sฤƒ participe รฎn ลŸedinลฃa din aceastฤƒ dupฤƒ-amiazฤƒ de la nivelul Comisiei cu soluลฃie. Deci, vine ลŸi cu soluลฃie. รŽn urma acestei ลŸedinลฃe, va comunica public care au fost rezultatele acestei ลŸedinลฃe”, a menลฃionat Nicolae Ciucฤƒ.

Potrivit acestuia, sunt mai multe categorii de produse afectate ลŸi sunt discuลฃii nu numai privind importul brut de cereale, ci ลŸi de miere de albine, ulei, lapte, inclusiv carne de pui.

รŽntrebat cum vede solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale, Ciucฤƒ a spus: „Orice mฤƒsurฤƒ pe care o luฤƒm o vom lua รฎn aลŸa fel รฎncรขt sฤƒ respectฤƒm regulamentul Uniunii Europene ลŸi sฤƒ facem รฎn aลŸa fel รฎncรขt sฤƒ nu afectฤƒm fermierii din Romรขnia”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ