4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSocialProducฤƒtorii รฎncep demersurile pentru atestarea Babicului de Buzฤƒu ca produs cu denumire...

Producฤƒtorii รฎncep demersurile pentru atestarea Babicului de Buzฤƒu ca produs cu denumire ลŸi indicaลฃie geograficฤƒ protejatฤƒ

Mai mulลฃi producฤƒtori din industria alimentarฤƒ vor depune la Comisia Europeanฤƒ documentaลฃia pentru รฎnregistrarea Babicului de Buzฤƒu ca produs cu denumire ลŸi indicaลฃie geograficฤƒ protejatฤƒ, anunศ›ฤƒ Agerpres.

Potrivit acestora, demersul similar va acorda o protecลฃie Babicului de Buzฤƒu, รฎnregistrarea produsului bucurรขndu-se de protecลฃie รฎmpotriva oricฤƒrei utilizฤƒri abuzive sau imitฤƒri.

La nivelul judeลฃului Buzฤƒu existฤƒ, potrivit Direcลฃiei Agricole, un singur produs care se bucurฤƒ de protecลฃie din punct de vedere al denumiri ลŸi indicaลฃiei geografice, ลŸi anume Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi, produลŸi รฎn localitatea PleลŸcoi din comuna Berca.

โ€žPe industria alimentarฤƒ avem 8 agenลฃi economici cu 33 de produse atestate tradiลฃionale, Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi, Covrigii de Buzฤƒu, pastramฤƒ, babic, la reลฃete consacrate avem doi agenลฃi economici cu trei produse atestate pe procesare ลŸi industrializare, iar produse cu indicaลฃie geograficฤƒ protejatฤƒ de Uniunea Europeanฤƒ avem Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi care au fost printre primele produse la nivel naลฃional cu aceastฤƒ indicaลฃieโ€, a declarat directorul Direcลฃiei Agricole Buzฤƒu, Cosmin Florea.

Pentru ca produsele tradiลฃionale sฤƒ poatฤƒ beneficia de protecลฃie, trebuie sฤƒ existe o asociere de producฤƒtori care sฤƒ depunฤƒ documentaลฃia necesarฤƒ. รŽn cazul Babicului sau Ghiudemului de Buzฤƒu, Florea spune cฤƒ producฤƒtorii nu s-ar fi รฎnลฃeles pentru un astfel de demers.

โ€žLa Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi este o asociere practic de patru agenลฃi economici, nici nu putea unul singur. Au mai vrut sฤƒ intre รฎn asociere, dar nu au fost primiลฃi, nu este treaba noastrฤƒ. Este greu sฤƒ รฎi aduci la masฤƒ sฤƒ formeze o asociere a Babicului de Buzฤƒu spre exemplu, nu se รฎnลฃeleg รฎntre ei, sunt intenลฃii, tot cei care produc ลŸi cรขrnaลฃii. Fiecare ar vrea sฤƒ depunฤƒ ei singuri, dar nu se poate singuri, trebuie sฤƒ fie o asociere. Beneficiul ar fi cฤƒ nimeni nu ar mai avea voie sฤƒ foloseascฤƒ denumirea, reลฃeta ลŸi ar avea drept de ieลŸire รฎn Europa. Pentru ghiudem รฎn acelaลŸi stadiu, adicฤƒ nimic, ca intenลฃie da, dar nimic concretโ€, a mai precizat Cosmin Florea.

Pe de altฤƒ parte, producฤƒtorii spun cฤƒ au fost fฤƒcute demersuri pentru Babicul de Buzฤƒu astfel รฎncรขt sฤƒ fie รฎnregistrat de Comisia Europeanฤƒ ca produs cu denumire ลŸi indicaลฃie geograficฤƒ protejatฤƒ.

โ€žNu cฤƒ nu este รฎnลฃelegere, este รฎnลฃelegere. Mai vin membri noi la Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi dupฤƒ care sฤƒ ne รฎnchegฤƒm cum trebuie, sฤƒ รฎncepem sฤƒ atragem ลŸi niลŸte fonduri. Pentru ghiudem nu existฤƒ o iniลฃiativฤƒ, dar pentru babic da. Demersuri sunt. S-a format o altฤƒ asociaลฃie care nu are legฤƒturฤƒ cu Cรขrnaลฃii de PleลŸcoi, acum รฎn cรขteva zile depunem caietul de sarcini pentru babic la Bruxelles. Acum suntem รฎn mรขnฤƒ cu caietul de sarcini, mai avem puลฃin sฤƒ รฎl definitivฤƒm, รฎl trimitem spre validare la minister dupฤƒ care la Bruxelles. La babic sunt prinลŸi รฎn asociaลฃie trei producฤƒtori, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzฤƒu. Toatฤƒ Romรขnia face babic, dar babicul este din Buzฤƒu, aici s-a fฤƒcut ca ลŸi cรขrnaลฃii de PleลŸcoi รฎn PleลŸcoi. Cine intrฤƒ รฎn asociaลฃia asta respectฤƒ reลฃeta, caietul de sarcini autentic. Cum รฎn PleลŸcoi s-au fฤƒcut cรขrnaลฃii ลŸi s-au รฎmpฤƒลŸtiat, dar noi acum รฎncercฤƒm sฤƒ-i protejฤƒm aici รฎn zona noastrฤƒโ€, a declarat Ilie Gabioti, producฤƒtor atestat de cรขrnaลฃi de PleลŸcoi.

Conform reglementฤƒrilor Comisiei Europene, รฎnregistrarea ca indicaลฃie geograficฤƒ acordฤƒ o protecลฃie amplฤƒ denumirilor รฎnregistrate, funcลฃionรขnd ca drept de proprietate intelectualฤƒ pentru produsele care au o origine geograficฤƒ specificฤƒ ลŸi care deลฃin calitฤƒลฃi sau o reputaลฃie datorate originii respective.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ