14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialProducătorii încep demersurile pentru atestarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire...

Producătorii încep demersurile pentru atestarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată

Mai mulţi producători din industria alimentară vor depune la Comisia Europeană documentaţia pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată, anunță Agerpres.

Potrivit acestora, demersul similar va acorda o protecţie Babicului de Buzău, înregistrarea produsului bucurându-se de protecţie împotriva oricărei utilizări abuzive sau imitări.

La nivelul judeţului Buzău există, potrivit Direcţiei Agricole, un singur produs care se bucură de protecţie din punct de vedere al denumiri şi indicaţiei geografice, şi anume Cârnaţii de Pleşcoi, produşi în localitatea Pleşcoi din comuna Berca.

„Pe industria alimentară avem 8 agenţi economici cu 33 de produse atestate tradiţionale, Cârnaţii de Pleşcoi, Covrigii de Buzău, pastramă, babic, la reţete consacrate avem doi agenţi economici cu trei produse atestate pe procesare şi industrializare, iar produse cu indicaţie geografică protejată de Uniunea Europeană avem Cârnaţii de Pleşcoi care au fost printre primele produse la nivel naţional cu această indicaţie”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Pentru ca produsele tradiţionale să poată beneficia de protecţie, trebuie să existe o asociere de producători care să depună documentaţia necesară. În cazul Babicului sau Ghiudemului de Buzău, Florea spune că producătorii nu s-ar fi înţeles pentru un astfel de demers.

„La Cârnaţii de Pleşcoi este o asociere practic de patru agenţi economici, nici nu putea unul singur. Au mai vrut să intre în asociere, dar nu au fost primiţi, nu este treaba noastră. Este greu să îi aduci la masă să formeze o asociere a Babicului de Buzău spre exemplu, nu se înţeleg între ei, sunt intenţii, tot cei care produc şi cârnaţii. Fiecare ar vrea să depună ei singuri, dar nu se poate singuri, trebuie să fie o asociere. Beneficiul ar fi că nimeni nu ar mai avea voie să folosească denumirea, reţeta şi ar avea drept de ieşire în Europa. Pentru ghiudem în acelaşi stadiu, adică nimic, ca intenţie da, dar nimic concret”, a mai precizat Cosmin Florea.

Pe de altă parte, producătorii spun că au fost făcute demersuri pentru Babicul de Buzău astfel încât să fie înregistrat de Comisia Europeană ca produs cu denumire şi indicaţie geografică protejată.

„Nu că nu este înţelegere, este înţelegere. Mai vin membri noi la Cârnaţii de Pleşcoi după care să ne închegăm cum trebuie, să începem să atragem şi nişte fonduri. Pentru ghiudem nu există o iniţiativă, dar pentru babic da. Demersuri sunt. S-a format o altă asociaţie care nu are legătură cu Cârnaţii de Pleşcoi, acum în câteva zile depunem caietul de sarcini pentru babic la Bruxelles. Acum suntem în mână cu caietul de sarcini, mai avem puţin să îl definitivăm, îl trimitem spre validare la minister după care la Bruxelles. La babic sunt prinşi în asociaţie trei producători, unul din zona Berca, doi din municipiul Buzău. Toată România face babic, dar babicul este din Buzău, aici s-a făcut ca şi cârnaţii de Pleşcoi în Pleşcoi. Cine intră în asociaţia asta respectă reţeta, caietul de sarcini autentic. Cum în Pleşcoi s-au făcut cârnaţii şi s-au împăştiat, dar noi acum încercăm să-i protejăm aici în zona noastră”, a declarat Ilie Gabioti, producător atestat de cârnaţi de Pleşcoi.

Conform reglementărilor Comisiei Europene, înregistrarea ca indicaţie geografică acordă o protecţie amplă denumirilor înregistrate, funcţionând ca drept de proprietate intelectuală pentru produsele care au o origine geografică specifică şi care deţin calităţi sau o reputaţie datorate originii respective.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă