4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSUA au respins plângerile Rusiei privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine...

SUA au respins plângerile Rusiei privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie

Statele Unite(SUA) au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniție care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate,”nu sunt radioactive” şi „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a adăugat el.

„Este un tip obişnuit de muniţie, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul”, a spus John Kirby, avertizând că, dacă Moscova „este îngrijorată pentru tancurile sale şi pentru soldaţii care le operează”, poate „să le treacă graniţa pur şi simplu pentru a le aduce înapoi în Rusia”, potrivit agerpres.ro.

SUA nu susține plângerile Rusiei că Ucrainei i-a fost livrată muniție cu uraniu sărăcit, rușii având și ei reproșuri față de partea americană

Statele Unite sunt de departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, dar nu furnizează uraniu sărăcit, a precizat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a criticat şi Ministerul rus al Apărării pentru că i-a decorat pe piloţii implicaţi în incidentul cu drona americană din Marea Neagră. Potrivit Washingtonului, care îşi susţine afirmaţiile cu înregistrări video, drona s-a prăbuşit după ce a fost lovită de avioane de luptă ruseşti, ceea ce Moscova neagă.”Nu cunosc nicio altă armată din lume…care să fi recompensat un pilot pentru că a lovit o dronă. Dacă ăsta este curaj, cred că avem definiţii diferite ale sale”, a spus el.

Responsabilii pentru atacul asupra conductei Nord Stream? Analiza lui Ian Bremmer, președintele Eurasia Group

Bazându-se pe mai multe date, singurele care sunt publice, președintele Eurasia Group, Ian Bremmer, a realizat o analiză asupra scenariilor legate de avarierea conductei Nord Stream.

Controversatele gazoducte Nord Stream, care leagă Rusia de Germania și alte state europene, au dat titlurile presei internaționale în septembrie anul trecut, când mai multe secțiuni au explodat în mod misterios sub apă, provocând balonarea suprafeței Mării Baltice.

Mai multe investigații au stabilit că exploziile au fost un act de sabotaj, dar nu au reușit să identifice vinovatul.

Majoritatea experților din Occident a arătat cu degetul spre Rusia, bănuind că este o încercare de a înrăutăți perspectivele de iarnă ale unei Europe deja înfometate de energie pentru a-și slăbi hotărârea de a sprijini Ucraina.

“Dar niciodată nu am acceptat pe deplin această teorie. De ce și-ar arunca Rusia în aer propria infrastructură de mai multe miliarde de dolari și și-ar distruge cea mai mare sursă de pârghie asupra Germaniei, Europei și Occidentului? În timp ce conductele erau deja offline, rușii contau pe europenii să se obosească în cele din urmă să nu rămână fără gazul lor ieftin. Capacitatea de a deschide robinetul a fost cel mai bun pariu al Moscovei pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Cel mai important, au trecut aproape cinci luni fără nicio fărâmă de dovezi care să lege Rusia de sabotaj. Dacă ar fi existat ceva care să indice Kremlinul, serviciile de informații americane l-ar fi găsit și am ști deja despre asta. Faptul că noi nu îmi spune că rușii probabil nu au făcut-o. Intră reporterul veteran de investigație Seymour Hersh, care a publicat săptămâna trecută un articol exploziv pe blogul său Substack în care susținea că Statele Unite au aruncat în aer conducta într-o operațiune comună ascunsă cu Norvegia pe spatele Germaniei și ascunsă în mod deliberat de supravegherea Congresului”, arată președintele Eurasia Group, Ian Bremmer, în analiza sa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...
Ultima oră
Pe aceeași temă