6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSTUDIU: Odată cu încălzirea globală, ciupercile pot deveni mai periculoase

STUDIU: Odată cu încălzirea globală, ciupercile pot deveni mai periculoase

Creșterea temperaturilor poate face ca ciupercile să devină mai periculoase pentru sănătatea noastră, arată un nou studiu.

În timp ce bacteriile și virușii sunt factori bine cunoscuți ai infecțiilor și bolilor, ciupercile patogene au cauzat până acum doar probleme minore oamenilor sănătoși, scrie euronews.com.

Acest lucru se datorează temperaturii corpului uman care este de obicei prea mare pentru ca ciupercile infecțioase să supraviețuiască.

Dar asta ar putea fi pe cale să se schimbe, avertizează cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

Cum ar putea încălizrea globală să facă ciupercile mai periculoase?

Se preconizează că încălzirea globală va duce la creșterea bolilor fungice la oameni, dar ar putea, de asemenea, să agraveze aceste boli.

Studiind impactul stresului termic asupra ciupercilor, cercetătorii au descoperit că temperaturile mai ridicate au dus la schimbări genetice rapide în patogenul fungic uman Cryptococcus.

S-a descoperit că temperaturile mai ridicate stimulează „genele schimbătoare” transpozabile ale ciupercii, accelerând numărul de mutații și ducând la adaptări în modul în care genele sunt utilizate și reglate.

„Aceste elemente mobile pot contribui la adaptarea în mediu și în timpul unei infecții”, spune Gusa. „Acest lucru s-ar putea întâmpla și mai repede, deoarece stresul termic accelerează numărul de mutații care apar.”

Acest lucru ar putea duce la o rezistență mai mare la căldură, rezistență la medicamente și potențial cauzator de boli, potrivit cercetării publicate în jurnalul de știință PNAS.

„Acesta este un studiu fascinant, care arată cum creșterea temperaturii globale poate afecta evoluția ciupercilor în direcții imprevizibile… Încă un lucru de care să ne temem dat fiind faptul că încălzirea globală se agravează”, spune dr. Arturo Casadevall, director de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

O analiză a mărcii AUR: o nouă formă de populism de extremă dreapta la periferia Europei

Partidele populiste europene de extremă-dreapta au crescut pe valuri de sentimente anti-imigrație, euroscepticism și protecționism economic. În prezent, ele formează a doua cea mai...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă