28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒMarea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia aniverseazฤƒ 100 de ani de la adoptarea...

Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia aniverseazฤƒ 100 de ani de la adoptarea Constituศ›iei masonice

Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia aniverseazฤƒ 100 de ani de la adoptarea Constituศ›iei masonice, รฎn anul 2023, precum ศ™i 30 de ani de la „reaprinderea Luminilor Marii Loji Naศ›ionale din Romรขnia (24 ianuarie 1993)”.

Acest eveniment este prezentat รฎntr-un comunicat de presฤƒ transmis de George Ivaศ™cu, Marele Maestru al MLNR. Comunicatul enunศ›ฤƒ „100 de ani de la adoptarea Constituศ›iei masonice din 1923”.

„Anul 2023 aduce cu sine o serie de aniversฤƒri รฎn Francmasoneria romรขnฤƒ, pe care Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia le onoreazฤƒ prin activitฤƒศ›i specifice ศ™i manifestฤƒri ศ™tiinศ›ifice ศ™i culturale.

Treptele succesive parcurse รฎn devenirea ei suveranฤƒ, au impus Francmasoneria nu doar ca martorฤƒ a รฎnfฤƒptuirii Statului nostru naศ›ional de la 1859 la Iaศ™i, sau din 1918 la Alba Iulia, ci ศ™i รฎn Lucrarea ridicฤƒrii unei naศ›iuni moderne, activฤƒ prin oameni politici de talia lui Mihail Kogฤƒlniceanu, Gheorghe Brฤƒtianu, Ion Ghika, Octavian Goga ศ™i a multor alศ›i francmasoni care au dat naศ›iunii personalitฤƒศ›i puternice.

Dupฤƒ aprinderea Luminilor din anul 1880, cu acceptul regelui Ferdinand I, devenit Mare Protector, Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ de Rit Scoศ›ian Antic ศ™i Acceptat din Romรขnia renaศ™te รฎn 1923, regularฤƒ ศ™i suveranฤƒ. Astfel, la 3 ianuarie 1923, a fost anunศ›atฤƒ oficial redeschiderea Marii Loji Naศ›ionale din Romรขnia, ca Mare Lojฤƒ regularฤƒ ศ™i suveranฤƒ, de Rit Scoศ›ian Antic ศ™i Acceptat„, precizeazฤƒ comunicatul de presฤƒ.

La 20 decembrie 1937, „dat fiind contextul istoric al momentului, s-a dispus รฎnchiderea Lojilor masonice รฎn Regatul Romรขniei”.

Dupฤƒ cฤƒderea comunismului, Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia a fost condusฤƒ de Nicu Filip

Dupฤƒ cฤƒderea regimului comunist, MLNR „ศ™i-a reaprins Luminile la Conventul din 24 ianuarie 1993, ศ›inut รฎn sala Oglinzilor din Casa Vernescu”. Mare Maestru a fost ales Nicolae โ€žNicuโ€ Filip (1914 – 2008).

รŽntre 1993 ศ™i 1995, Filip a condus MLNR ca Mare Maestru. I s-a acordat gradul 33 de cฤƒtre Supremul Consiliu de Grad 33 ศ™i Ultim al Ritului Scoศ›ian Antic ศ™i Acceptat al Jurisdicศ›iei Sud a S.U.A., รฎn acelaศ™i an, 1993.

Francmasoneria a susศ›inut Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

โ€Evenimentul de excepศ›ie pentru Francmasoneria romรขnฤƒ de acum 30 de ani, prin redeศ™teptarea masoneriei, a reuศ™it sฤƒ repunฤƒ Marea Lojฤƒ Naศ›ionalฤƒ din Romรขnia รฎn dreptul ei legitim ศ™i istoric, deschizรขnd drumul care continuฤƒ ศ™i astฤƒzi sub conducerea Marelui Maestru, Prea Respectabilul Frate George Ivaศ™cuโ€, afirmฤƒ istoricul Gheorghe Bichicean, Mare Purtฤƒtor de Cuvรขnt al Marii Loji Naศ›ionale din Romรขnia.

Comunicatul de presฤƒ este transmis la data de 24 ianuarie, cรขnd Romรขnia sฤƒrbฤƒtoreศ™te Mica Unire. Evenimentul de la 24 ianuarie 1859 a fost susศ›inut de mai multe ศ›ฤƒri รฎn care masoneria era foarte activฤƒ.

Inclusiv รฎn prezent, existฤƒ o serie de persoane publice care ar aparศ›ine masoneriei. Unele dintre ele activeazฤƒ รฎn politicฤƒ, altele รฎn sistemul bancar din Romรขnia. รŽn octombrie 2020, un cunoscut medic, Radu Ninel Bฤƒlฤƒnescu, a fost exclus din MLNR. Ulterior excluderii din MLNR, acest medic a fost acuzat cฤƒ ar fi plagiator.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe TwitterFacebook ศ™i Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

O parte din centrala nuclearฤƒ de la Zaporojie ar putea fi demolatฤƒ dupฤƒ avariile cauzate de incendiu, anunศ›ฤƒ AIEA

O parte din cea mai mare centralฤƒ nuclearฤƒ din Europa, centrala de la Zaporojie, va trebui probabil demolatฤƒ dupฤƒ ce a fost avariatฤƒ de...

Avertizฤƒri cod galben de la ANM: Averse รฎn Galaศ›i ศ™i Tulcea ศ™i caniculฤƒ รฎn mai multe regiuni ale ศ›ฤƒrii

Administraศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Meteorologie a emis joi dimineaศ›ฤƒ noi avertizฤƒri cod galben pentru averse ศ™i caniculฤƒ pentru Galaศ›i, Tulcea ศ™i mai multe zone din...

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ