18.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoBogdan Drăgoi blochează încercările Statului Român de a-și păstra activele

Bogdan Drăgoi blochează încercările Statului Român de a-și păstra activele

Încercările de salvare a companiei Lido SA, aflată în insolvență, se lovesc de obstacole ridicate cu ajutorul legii de Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, care a reușit să împiedice numirea noului administrator desemnat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. 

Bogdan Drăgoi pare hotărât să sustragă din portofoliul statului român compania Lido SA, care a fost împinsă către insolvență, deși conform rapoartelor este solvabilă și valorează peste 21 milioane de lei. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului deține în prezent peste 42% din companie, dar s-a trezit cu mâinile legate în încercarea de a salva Lido SA de la dizolvare. Drăgoi controlează procesul de insolvență al Lido în proporție de peste 88% prin compania pe care o controlează – SIF 1 IMGB și pune bețe în roate ministrului Constantin Cadariu în încercarea de a salva Lido SA.

După aproape 10 luni, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a reușit să numească un administrator special, care pare că își dorește cu adevărat să salveze compania Lido SA de la dizolvare. Totuși, lucrurile par să se complice și nu va fi o luptă ușoară pentru noul administrator al Lido, recent desemnat, doamna Mina Camelia Andreea.

„În cadrul ședinței din data de 31.10.2022, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Lido S.A. a hotărât desemnarea unui administrator special care să reprezinte interesele acționarilor în cadrul procedurii insolvenței societății debitoare, să exercite toate atribuțiile astfel cum sunt expres prevăzute în Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Precizăm faptul că, pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege, administratorul special a depus intenția societății privind reorganizarea acesteia, conform unui plan de reorganizare prin restructurarea activității, în vederea stingerii datoriilor sale”, ne-a transmis Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în urma unei solicitări formulate de „România Liberă”.

Prin intermediul unor intervenții la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Bogdan Drăgoi a reușit să întârzie înregistrarea numirii noului administrator special. Această mișcare din partea președintelui SIF Banat-Crișana, prin SIF 1 IMGB, îngreunează posibilitățile de reorganizare și de salvare efectivă a companiei Lido SA.

Este ușor de înțeles de ce Bogdan Drăgoi și-a propus să facă tot posibilul să întârzie acțiunile din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului care ar duce la un plan viabil de reorganizare și salvare a Lido SA.

Conform rapoartelor și datelor contabile ale societății, activele Lido SA se ridică la peste 21 milioane de lei, în timp ce datoriile înregistrate de companie, care au dus la deschiderea procedurii de insolvență nu reprezintă nici un sfert din valoarea Lido, fiind de 6,1 milioane lei.

Mai mult decât atât, Drăgoi s-a înscris la masa credală și cere prin compania interpusă SIF 1 IMGB peste 5,47 milioane de lei, sumă care nu se regăsea în evidențele contabile ale societății Lido la data deschiderii procedurii de insolvență, conform informațiilor transmise de Ministerul Turismului și Antreprenoriatului.

Amintim că președintele SIF Banat-Crișanași a cumpărat creanța cu doar câteva sute de mii lei.

Nici administratorul judiciar, Consulta 99, administrată de Cornel Virgil Florea, nu pare să acționeze obiectiv. Din contră, concluzia la care a ajuns după ce a consultat raportul amănunțit indică faptul că societatea este solvabilă și ar putea să revină pe linia de plutire. Totuși, administratorul care ar trebui să acționeze în interesul companiei, Consulta 99 recomandă chiar dizolvarea Lido SA.

Ministerul încearcă să țină piept acestor interese și a depus contestații.

„Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a formulat atât contestații împotriva tabelului preliminar al creanțelor societății Lido S.A., cât și contestații față de măsurile luate de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L., iar față de situația de fapt, va face toate diligențele în fața instanțelor de judecată pentru apărarea intereselor acționarilor/statului. Până la acest moment, instanțele de judecată nu au soluționat definitiv contestațiile formulate de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în cadrul procedurii de insolvență a societății LIDO S.A.”, ne-a mai transmis Ministerul în urma solicitării formulate.

După ce mai multe nereguli ale întregului proces de insolvență au ieșit la suprafață, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a trimis Corpul de Control pentru verificări ample, potrivit informațiilor transmise de instituție.

„În ceea ce privește situația referitoare la verificările efectuate de către Corpul de Control în cazul insolvenței Lido S.A., vă comunicăm faptul că acțiunea este în curs de finalizare”, ne-a informat Ministerul.

Rămâne de văzut în ce măsură va reuși Ministerul să salveze bunurile statului din mâinile ”băieților deștapți” care își unesc forțele și încearcă prin orice mijloace devalizarea Statului Român.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă