Executivul a adoptat modificări la OUG privind Codul administrativ. Astfel, autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. „Codul Administrativ păstrează prevederea potrivit căreia în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor stabilit la ultimul recensământ, autorităţile Administraţiei Publice Locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raportul cu aceştia şi a limbii minorităţii naţionale respective”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
O altă modificare vizează înlocuirea sintagmei în forma „bilingv” cu sintagma „în limba români şi în limba minorităţilor”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorităţi. Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Guvern cu liderul UDMR Kelemen Hunor, care i-a cerut şefului Executivului revenirea la Codul administrativ aprobat de Parlament.
Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, susţine că „UDMR a procedat corect atunci când a cerut Guvernului să corecteze versiunea adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă a Codului Administrativ”, el amintind că UDMR a cerut coaliţiei de guvernare revenirea la forma adoptată de Parlament a Codului administrativ. Poziţia UDMR este foarte clară, trebuie abrogată posibilitatea legiferării prin Ordonanţe de Urgenţă. ”Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă şi transparentă de Parlament”, a spus Cseke Attila.