17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSlovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29

Slovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29

Slovacia cedează Ucrainei întreaga ei flotă de avioane MiG 29, formată din 12 asemenea aeronave, anunță presa internațională.

Slovacia renunță la aceste avioane, de proveniență sovietică, întrucât urmează să primească din Statele Unite avioane militare noi. Este vorba de 14 aparate F-16 Block 70/72 (cea mai nouă versiune, deci mai nouă decât aeronavele F-16 ale României). 12 avioane vor fi cu un singur loc iar două cu două locuri, așadar pentru antrenament.

Avioanele F-16 au fost comandate de Slovacia în decembrie 2018, contra sumei de 1,6 sau 1,8 miliarde de dolari. Valoarea contractului nu este certă, în condițiile în care achizițiile militare au un anumit grad de confidențialitate. Slovacia avusese și o ofertă de avioane Gripen, produse de firma Saab (Suedia), care erau mai ieftine, dar a ales F-16, produse de firma americană Lockheed Martin

Primele aparate americane vor fi livrate Slovaciei în prima jumătate a anului 2024. Până la acel moment, în urma unor negocieri purtate între Slovacia și Cehia, spațiul aerian al Slovaciei va fi protejat de avioane militare ale Cehiei.

Momentul livrării de avioane din SUA fusese inițial anul 2023. Slovacia a explicat decalarea livrării prin criza de semiconductori determinată de restricțiile pandemiei.

Țările comuniste primiseră avioane MiG 29 din Rusia, care acum sunt folosite împotriva ei

În privința Ucrainei, ea a mai primit și avioane militare Suhoi 25, din Bulgaria. Au fost livrate 14 asemenea aeronave, a anunțat presa bulgară. Bulgaria folosește, în continuare, la misiuni de Poliție Aeriană, avioane MiG 29.

Cel puțin alte două țări, Polonia și Republica Moldova, ar mai fi avut discuții cu Ucraina pentru a-i ceda avioane militare produse în fosta URSS. Oficial însă, atât Polonia cât și Republica Moldova au respins, totuși, ideea că vor face o asemenea livrare. Republica Moldova mai are șase avioane MiG 29, care nu mai sunt în stare de funcționare. Totuși ele ar putea fie să fie reparate, fie să fie dezmembrate pentru piese de schimb.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Primarul Sibiului vrea un al doilea mandat. Astrid Fodor şi-a depus candidatura

Primarul actual al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, și-a depus marți candidatura pentru un nou mandat, notează Agerpres. În aceeași zi, conform sursei menționate, Ciprian...
Ultima oră
Pe aceeași temă