14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalSiria: 55 morți după confruntările dintre rebeli și forțele regimului

Siria: 55 morți după confruntările dintre rebeli și forțele regimului

Facţiunile islamiste şi grupările jihadiste au lansat miercuri noaptea o ofensivă din cinci puncte diferite contra efectivelor guvernului de la Damasc şi miliţiilor aliate, în satul Al-Hamamiyat, preluând controlul acestuia, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

“Facţiunile jihadiste au reuşit să avanseze obligând forţele regimului să se retragă la Al-Hamamiyat, iar luptele sunt într-un punct critic în sat”, a explicat organizaţia, într-un comunicat.

Potrivit OSDO, organizaţie cu sediul în Regatul Unit şi care dispune de o amplă reţea de colaboratori pe teren, avioane de luptă ale regimului şi ale Rusiei bombardează “intensiv” Al-Hamamiyat din zorii zilei pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut.

În confruntări, care durează de aproape 12 ore, şi-au pierdut viaţa 32 de membri ai forţelor proguvernamentale şi 24 de rebeli, între care 14 jihadişti.

O sursă militară a confirmat pentru EFE că armata siriană şi-a abandonat poziţiile din sat ca urmare a ofensivei şi a declarat că luptele ulterioare au provocat “zeci” de victime, fără a putea menţiona un bilanţ concret.

Cu toate acestea, sursa în cauză a subliniat că situaţia este “foarte proastă” în zonă.

Armata siriană şi aliaţii acesteia şi-au intensificat, de la finalul lunii aprilie, campaniile din Hama şi Idlib, unde acţionează încă grupări armate opozante, iar violenţele s-au soldat cu moartea a peste 500 de civili, conform OSDO.

Provincia Idlib (nord-vest) este controlată în mare parte de fosta ramură siriană a Al Qaida şi de alte grupări islamiste care se opun Damascului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă