2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMuncitorii de la uzina Stellantis din Serbia protestează împotriva față de concedierile...

Muncitorii de la uzina Stellantis din Serbia protestează împotriva față de concedierile anunțate

Muncitorii de la uzina producătorului auto Stellantis, din Serbia, au blocat miercuri (22 iunie) autostrada principală din capitala Belgrad pentru a protesta față de concedierile planificate ca parte a trecerii la producția de vehicule electrice.

Luna trecută compania a oferit unora dintre cei 2.000 de lucrători de la uzina din Serbia posibilitatea de a alege între a se muta în străinătate timp de doi ani pentru a se recalifica în domeniul producției de automobile electrice sau de a fi concediați – o măsură la care s-au opus sindicatele, potrivit Reuters.

Câteva sute din muncitorii uzinei auto Stellantis din Serbia nu sunt de acord cu planul ce prevede concedierile și au blocat o autostradă

Oferta a fost făcută după ce, în aprilie, Serbia și Stellantis au convenit asupra unui acord de peste 200 de milioane de dolari (190 de milioane de euro) pentru ca producătorul auto să producă vehicule electrice în orașul industrial Kragujevac. Serbia investește 48 de milioane de euro în fabrică.

Aproximativ 300 de muncitori, conduși de activiști sindicali, au blocat principala autostradă din Belgrad, spunând că se opun hotărârii care le-a fost dată și că guvernul ar trebui să ofere pachete de concediere sau opțiuni de angajare pentru cei concediați.

În Serbia mii de manifestanți au oprit traficul rutier ca protest împotriva unui plan minier

În Serbia, mii de manifestanți au blocat sâmbătă şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest împotriva guvernului şi unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Manifestaţiile antiguvernamentale şi cu revendicări ecologiste au loc pentru a doua sâmbătă consecutiv, dar acum demonstranţii au fost mai numeroşi.

O lege adoptată recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activiştii ecologişti considerând că astfel va fi accelerat proiectul dăunător pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide în vestul Serbiei o mină pentru extracţia litiului, un mineral esenţial fabricării bateriilor pentru autoturismele electrice.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Expert Forum: Îngrijorări majore privind transparența, în lipsa finanțării campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a publicat actualizările săptămânale, privind veniturile și cheltuielile candidaților Organizația Expert Forum (EFOR) a atras atenția asupra lipsei de transparență,...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă