Petrecerea câtorva ore în aer liber este obligatorie, atât pentru nou-născuţi, cât şi bebeluşii care încep să se lanseze în descoperiri îndrăzneţe făcând primii paşi. Indiferent de anotimp, copiii au nevoie să petreacă timp în aer liber, să meargă în natură şi să se bucure de joaca adaptată etapei de creştere, având astfel posibilitatea de a-şi dezvolta noi abilităţi şi de a şi le consolida pe cele vechi.
Cât ies nou-născuţii afară?
Ideea conform căreia nou-născutul nu iese din casă timp de şase săptămâni de la naştere, pare că nu este foarte benefică micuţului. A-l priva de beneficiile aerului curat, doar pentru a duce mai departe o mentalitate greoaie, pare un preţ cam mare pe care l-au plătit generaţii întregi de bebeluşi. Micuţii abia veniţi pe lume se pot bucura de aerul curat la fel ca oricare dintre noi, evident, ţinând cont de câteva reguli. Plimbările în aer liber vor fi progresive în ceea ce priveşte durata. Se începe cu o ieşire de 15 minute, urmând ca în fiecare zi să se adauge câte 5 minute, până când se ajunge la un timp convenabil şi potrivit programului. Pe timpul verii, nou-născuţii pot fi scoşi la plimbare dimineaţa, în primele ore ale zilei, sau seara, dacă temperaturile sunt mai scăzute de 30 de grade Celsius. Nu vor fi scoşi în mijlocul zilei, în special dacă soarele este foarte puternic. Hăinuţele vor fi din fibre naturale, bumbacul fiind cel mai recomandat, vor purta pălărioare, chiar dacă nu vor fi expuşi direct razelor solare, şi vor fi protejaţi de insecte, montând protecţia specifică la cărucior. Pe timpul iernii, nou-născuţii pot fi scoşi afară până la o temperatură de minus 5 grade Celsius. Însă nu vor ieşi la plimbare dacă este vânt sau atunci când ninge viscolit, chiar dacă temperatura este pozitivă. Este foarte important să fie îmbrăcaţi corespunzător, evitându-se supraîncălzirea prin hainele în exces, dar şi răcirea, prin expunerea extremităţilor la temperaturile mult prea scăzute. Mănuşile, încălţămintea bine căptuşită şi căciuliţa vor fi bine alese, astfel încât să îi poată proteja.
Primii paşi în aer liber
Dacă deja au ajuns la gradul de dezvoltare care le permite să facă primii paşi, mici năzdrăvani vor fi foarte bucuroşi să pornească în explorări şi noi descoperiri. Ţinuţi de mânuţe, susţinuţi sau deja abili să păşească singurei, joaca în aer liber este obligatorie pentru o stare de sănătate normală şi pentru o dezvoltare firească. Plimbările şi joaca afară pot fi pline de provocări, astfel că mama va fi pregătită cu hăinuţe de schimb pe timpul verii, cu şerveţele umede pentru mânuţele curioase, loţiuni pentru protecţia solară sau spray-uri pentru a îndepărta insectele, dar şi cu jucărioare potrivite. Accesând farmacie online, mamele pot procura rapid toate accesoriile de care au nevoie pe durata unei plimbări în parc.
Sunt indicate mesele în aer liber?
Educaţia nutritivă se face încă din primii ani de viaţă. Este recomandat ca un copil, indiferent cât ar fi de mic, să conştientizeze că servirea mesei impune anumite reguli. Mesele principale se vor servi acasă, în scăunelul special de masă, odată cu ceilalţi membrii ai familiei. Pentru plimbările în aer liber şi pentru pauzele de joacă din parc, se poate apela la mici gustări simple dar gustoase şi hrănitoare. Curăţat pe mânuţe şi aşezat în cărucior sau pe o băncuţă, micuţul poate primi sortimente de hrana bebelus, gata oricând să îi potolească pofta de ceva delicios. Niciodată copilul nu va primi gustări, indiferent de textura acestora, în timp ce se dă în leagăn, tobogan sau balansoar, cu atât mai puţin atunci când merge alert sau se pregăteşte să alerge. Pe durata petrecerii timului în aer liber, copiii au nevoie să fie foarte bine hidrataţi.