13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieRubla o duce bine față de euro pentru ultimii doi ani. Cum...

Rubla o duce bine față de euro pentru ultimii doi ani. Cum a fost posibil

Rubla rusă s-a apreciat luni, la peste 77 de unităţi faţă de euro, până la un maxim al ultimilor doi ani, ajutată de plăţile de taxe pe care companiile urmează să le efectueze în această săptămână şi în timp ce piaţa aşteaptă, vineri, o decizie a băncii centrale referitoare la dobânzi, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Până la ora 14: 53 GMT (17:53 ora României), rubla se apreciase cu 3,6% pentru a fi tranzacţionată la 77,25 faţă de euro, mai devreme atingând 76,96, cel mai ridicat nivel atins din iunie 2020.

Rubla s-a apreciat cu 3% faţă de dolar, la 73,17 unităţi, oscilând în jurul nivelurilor văzute înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

Activitatea de tranzacţionare rămâne redusă în comparaţie cu nivelurile observate înainte de 24 februarie.

Mişcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, deoarece aceasta şi-a pierdut capacitatea de a susţine rubla prin intervenţii valutare, după sancţiunile occidentale care au îngheţat aproape jumătate din rezervele ţării.

Moneda a fost susţinută de un record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile trebuie să le plătească în impozite luna aceasta, potrivit analiştilor chestionaţi de Reuters, potrivit economedia.ro.

Rubla s-a apreciat față de euro pentru ultimii doi ani după ce taxele au crescut și ar putea urca și mai mult valoarea ei

Pentru a efectua plăţile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută străină. Creşterea taxelor ar putea împinge rubla mai sus, a spus Veles Capital într-o notă adresată clienţilor, dar o reducere aşteptată a dobânzii cheie de către banca centrală, vineri, poate diminua optimismul.

Jucătorii de pe piaţă se aşteaptă la decizia ratei băncii centrale după două modificări de urgenţă ale acesteia în ultima lună – o creştere la 20% la sfârşitul lunii februarie, urmată de o reducere la 17% pe 8 aprilie.

Rusia încă se confruntă cu fuga de capital. Ponderea investitorilor străini în rândul deţinătorilor de obligaţiuni de Trezorerie OFZ ale Rusiei a scăzut la 17,7% în martie, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2012, au arătat luni datele băncii centrale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă