27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoA primit sau nu Ucraina avioane militare dintr-o țară NATO?

A primit sau nu Ucraina avioane militare dintr-o țară NATO?

O controversă internațională se poartă în acest moment asupra unor avioane militare dintr-o țară NATO, care ar fi fost livrate Ucrainei.

Speculațiile au început marți, 19 aprilie 2022. În acea zi, Statele Unite au anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă. „Aș spune doar, fără a oferi detalii despre ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme aeriene și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, declara secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.

Anunțul acestuia părea a se referi la platforme aeriene (avioane) de origine sovietică și la piese pentru asemenea aeronave.

Drept reacție, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că “Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri”. Partea ucraineană a confirmat doar că, “beneficiind de asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru recondiționarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”.

La data de 20 aprilie 2022, Pentagonul și-a rectificat anunțul inițial. Printr-un comunicat postat pe internet, John Kirby a precizat că “a înțeles greșit” ce tip de ajutor au primit ucrainenii. “Ei nu au primit avioane complete de la alte națiuni”, a specificat John Kirby. Oficialul SUA a explicat că ar fi auzit despre o ofertă de avioane făcută Ucrainei “de o altă țară din regiune”, dar că această ofertă nu s-a materializat.

România, Polonia și Republica Moldova mai dețin avioane militare MiG 29

Aproape toate țările ex-comuniste au în dotare avioane care au fost produse în fosta URSS. Inclusiv România are asemenea avioane. Alte țări aflate în aceeași situație sunt Polonia, Bulgaria și Republica Moldova.

Despre Republica Moldova s-a afirmat că ar fi refuzat să cedeze Ucrainei avioanele sale MiG 29, pentru a nu supăra Rusia. Republica Moldova este țară neutră.

În privința țărilor NATO, acestea evită să confirme că ar putea livra Ucrainei avioane de luptă. Pentru că o asemenea livrare, dacă ar fi confirmată, ar putea fi interpretatată drept o implicare militară a NATO în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă