Armenia susține că Azerbaidjanul atacă enclava Nagorno-Karabah, anunță agenția de presă oficială a Rusiei, TASS.
Enclava menționată face parte din teritoriul azer dar are populație majoritar armeană. Această enclavă este în centrul unei vechi dispute între Armenia și Azerbaidjan. În Nagorno-Karabah sunt staționați militari ruși care acționează, teoretic, drept pacificatori.
„Pătrunderea forțelor azere în Nagorno-Karabah, în zona de responsabilitate a contingentului de pacificatori ruși, continuă. Sperăm ca pacificatorii ruși să ia măsuri concrete pentru a stopa această incursiune a trupelor azere”, a anunțat Ministerul de Externe al Armeniei. Rusia anunța, anterior, că ofensiva azerilor a început la 26 martie.
Această enclavă cu populație armeană generează unul dintre conflictele înghețate din zona Mării Negre. Acum doi ani, în toamna anului 2020, Armenia și Azerbaidjanul au ajuns chiar la război. Armenia a fost susținută de Rusia iar azerii au primit sprijin din Turcia. Bazându-se pe armamentul modern primit din Turcia, mai ales drone, războiul a fost câștigat, practic, de Azerbaidjan, care a obținut un tratat de pace considerat umilitor de către armeni.
Tratatul de pace a fost semnat, la sfârșitul anului 2020, de președinții Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului. Din acel moment, în enclava cu populație armeană sunt staționați militari ai Rusiei.
Acum două luni, președintele Armeniei a demisionat. Demisia a intervenit în urma conflictului dintre șeful statului, Armen Sarkissian, și cel al guvernului, Nikol Pashinyan. Acesta din urmă fusese socotit vinovat de pierderea războiului cu Azerbaidjanul.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!