21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia-Ucraina, ziua 17: Vladimir Putin nu arată „nicio voință” de a pune capăt...

LIVE UPDATE Rusia-Ucraina, ziua 17: Vladimir Putin nu arată „nicio voință” de a pune capăt războiului, avertizează Franța

UPDATE, ora 23.00

Vladimir Putin nu și-a arătat dorința de a pune capăt războiului cu Ucraina în timpul unei convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, a transmis Elysée. Liderii francezi și germani și-au reiterat apelul pentru o încetare imediată a focului în Ucraina, ca o condiție pentru negocieri complete. Un oficial al președinției franceze a spus: „Nu am detectat dorința lui Putin de a pune capăt războiului”. O declarație a Kremlinului cu privire la apelul de 75 de minute dintre lideri nu a menționat nicio încetare a focului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenksy a spus că încetarea focului este o condiție prealabilă pentru ca negocierile de pace să aibă loc cu Moscova.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate astăzi dintr-o serie de orașe ucrainene, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk, aproape dublul numărului celor care au reușit să iasă ieri. Cu toate acestea, Vereshchuk a spus într-un mesaj online că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol și a dat vina pe obstrucția forțelor ruse. Moscova acuzase anterior forțele ucrainene că au prins în mod intenționat oamenii acolo.

Ocupanții ruși l-au răpit pe primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, tânărul primar al orașului ocupat, au declarat oficialii ucraineni. Arestarea sa a avut loc sâmbătă pe fondul unor indicii tot mai mari că ocupanții ruși ai Ucrainei încearcă să-și întărească controlul asupra teritoriului confiscat de la invazia lor. Membrii fostei administrații au fost arestați și reținuți, în timp ce potențiali colaboratori au fost căutați pentru a ajuta la ameliorarea ocupației prin organizarea de referendumuri.

Rusia Ucraina
Foto/Un militar ucrainean iese dintr-o clădire avariată după un bombardament la Kiev, pe 12 martie 2022. CREDIT: ARIS MESINIS/AFP

UPDATE, ora 13.30

Ultimele știri Rusia-Ucraina:

Kievul „va fi noul Stalingrad”

Lupta pentru Kiev va fi noul „Stalingrad” al Rusiei, dacă vor să facă acest lucru”, a spus un deputat ucrainean, în timp ce atacurile asupra capitalei continuă să se intensifice. Sviatoslav Yurah a declarat pentru programul BBC Radio 4 Today: „Este un oraș uriaș de milioane și dacă rușii vor încerca să intre, vor avea o luptă destul de mare – acesta va fi Stalingradul lor dacă vor să o facă. „Nimeni nu se va preda – cu siguranță vă pot garanta asta”. Stalingradul a fost cea mai mortală bătălie a celui de-al Doilea Război Mondial, când au murit aproximativ 1,1 milioane de militari sovietici și 800.000 de militari naziști germani și români.

Punct de cotitură strategică

Rachete rusești au distrus sâmbătă dimineața o bază aeriană din apropierea orașului Vasylkiv, în regiunea Kiev, în timp ce o moschee din Mariupol, care adăpostește 80 de civili, printre care și cetățeni turci, a fost lovită de obuze. Victimele nu au fost încă raportate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara se află într-un „punct de cotitură strategică” în război.

Lista de sancțiuni pregătită de Rusia

Rusia a pregătit o listă cu propriile sale sancțiuni împotriva persoanelor occidentale, ca răspuns la sancțiunile aplicate asupra țării ca urmare a invaziei Ucrainei, a declarat șeful adjunct al Ministerului de Externe. Lista, care include politicieni occidentali și proprietari de afaceri, este gata și va fi publicată în curând, relatează RIA News. În direct la postul de televiziune de stat rus Rusia 1, Serghei Ryabkov a spus: „Listele sunt gata. Lucrăm la asta. Este o mare parte a muncii noastre de zi cu zi.”

Forțele ruse continuă să atace locurile în care au fost planificate evacuări de civili, au declarat guvernatorii regiunilor Kiev și Donețk, potrivit Reuters. Au fost făcute planuri de evacuare pentru a crea coridoare umanitare în orașe, inclusiv Mariupol, care se află în regiunea Donețk, pentru a muta civilii în siguranță. Guvernatorul Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat: „Ajutorul umanitar se îndreaptă spre Mariupol, vă vom informa cum se desfasoara… Situația este complicată, sunt bombardamente constante. „Situația este extrem de dificilă”.

eBay a oprit tranzacțiile

eBay a oprit toate tranzacțiile cu adrese din Rusia ca urmare a închiderii furnizorilor de plăți și a serviciilor de livrare majore, a spus compania într-un comunicat. Potrivit informațiilor de pe eBay, toate conturile vânzătorilor din Rusia vor fi setate la „departe”, transmite Interfax. Toate anunțurile lor active cu preț fix vor fi ascunse din rezultatele căutării, iar cumpărătorii nu vor putea face achiziții. Listările active sau în format de licitație vor fi marcate ca finalizate, iar ofertele pentru acestea vor fi anulate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel direct către mamele ruse, cerându-le să „verifice unde este fiul tău” și să nu-și dea fiul la moarte sau captivitate”, după ce Rusia a dezvăluit că au existat conscriși printre forțele care conduc invazia Ucrainei. Vorbind de la biroul prezidențial din Kiev, Zelensky a vorbit în limba rusă în timp ce le-a cerut mamelor tinerilor ruși: „Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină. Nu credeți că vor fi trimiși doar undeva pentru zonele de luptă sau doar undeva în condiții de non-luptă.” El a mai pledat în cea mai recentă adresă video, care a fost publicată vineri: „Verificați unde este fiul dvs. și, dacă aveți chiar și cea mai mică suspiciune, orice îndoială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acționați imediat. Nu-l da pe fiul tău la moarte sau în captivitate”.

UPDATE, ora 10:45

Mai multe coridoare umanitare din oraşe şi sate ucrainene inclusiv din portul asediat Mariupol (sud) vor fi deschise astăzi pentru ca civilii să poată pleca, a anunţat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk. Aceasta a adăugat că speră ca Rusia să respecte o încetare a focului pentru a permite această evacuare, informează Reuters.

Vereşciuk a mai spus că Ucraina intenţionează să evacueze locuitorii mai multor oraşe şi sate din regiunile Kiev şi Sumî, precum şi din alte zone unde au loc lupte.

„Sper ca ziua sa meargă bine, toate rutele planificate vor fi deschise şi (sper) că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile de a garanta regimul de încetare a focului”, a declarat Vereşciuk într-o înregistrare video.

UPDATE, ora 09:25

Statele Unite ale Americii (SUA) avertizează că Federația Rusă ar putea utiliza arme chimice în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, președintele SUA, Joe Biden, subliniază că un conflict al armat între America și Rusia trebuie evitat.

Orașul Nikolaev a fost ținta mai multor atacuri ale armatei ruse, noaptea trecută.

Bombardamentele continuă în apropiere de capitala Ucrainei, Kiev.

Imaginile din satelit arată că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, transmite Reuters.

Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Maxar a informat că o imagine arăta elemente ale unui batalion de artilerie rusesc trăgând activ în direcţia sud-est, dar nu a putut confirma ţintele batalionului. A precizat însă că pagubele observate în Moschun erau la aproximativ 7 km sud-est de locul unde era amplasată artileria.

Într-o altă imagine se puteau vedea şiruri lungi de maşini ce transportau persoane care au fugit din Kiev, iar o altă imagine arăta incendiile încă active pe aeroportul Antonov.

Forţele ruse au bombardat vineri oraşe din toată ţara şi păreau să se regrupeze pentru un posibil atac asupra Kievului.

Citește și:

ZIUA A 16-A DE RĂZBOI.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...
Ultima oră
Pe aceeași temă