21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInternaționalInsula Șerpilor din Marea Neagră, încercuită de forțele ruse

Insula Șerpilor din Marea Neagră, încercuită de forțele ruse

Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse, a declarat Poliția de Frontieră a Ucrainei, potrivit CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toți polițiștii de frontieră aflați pe insulă au fost uciși în atacul rușilor. CNN a publicat o înregistrare a discuțiilor dintre un polițist și comandantul unei nave. “Sunt comandantul unei nave de război. Predați-vă!” La care replica a fost “fugi de aici.” În urma bătăliei au murit 13 de polițiști. Insula a fost capturată de ruși. Astfel, Rusia s-a apropiat la 40 de km de România.

Infrastructura de pe insulă a fost distrusă în urma unui atac aerian și a unui bombardament de artilerie. Comunicațiile cu polițiștii de frontieră și cu forțele armate de pe insulă au fost întrerupte, potrivit postării de pe Facebook a instituției.

Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse. Ce interes are Moscova?

Insula Șerpilor, este unul dintre cele mai sudice puncte ale țării. Insula, care se află la aproximativ 20 de mile marine sud de coasta ucraineană, joacă un rol cheie în stabilirea limitelor apelor teritoriale.

Populația insulei era formată în mare parte din polițiști de frontieră.

citește și: Războiul din Ucraina a început. Capitala, sub asediu. Sute de oameni au murit -LIVETEXT

După ce a câștigat procesul de la Haga, România a spus că insula e nelocuibilă. Ucraina a trimis polițiști. Și a montat chiar un bancomat. Acum, Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse.

Isula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare, se arată într-un raport întocmit de experți britanici de informații, citați de Daily Mail, la începutul lunii februarie.

Rusia vrea să controleze gurile Dunării

Flota rusă poate bloca și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Astfel, orașele-port Berdiansk și Mariupol vor fi rupte de lume. Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, aceasta poate încerca, de asemenea, să ocupe Mariupol și Berdyansk, deschizând calea forțelor terestre să se deplaseze prin ambele orașe. Acest lucru va face posibilă crearea unui „pod de uscat” care se întinde de la regiunile separatiste de la est până în Crimeea.

Intențiile rușilor sunt clare. Vor să blocheze navigația comercială pe Dunăre. Există riscul de apropiere a forțelor militare rusești de brațul Chilia.

Later edit: Dar încă nu au ocupat insula. Doar navighează în jur, spun ultimele informații.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...

Skoda lansează un SUV electric accesibil, prețul pornind de la 33.000 de euro

Skoda, subsidiară a grupului Volkswagen AG, a prezentat un SUV electric accesibil, modelul Elroq, care va avea un preț de aproximativ 33.000 de euro...

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă