SpaceX a suferit o pierede de 40 de sateliți în urma unei furtuni solare, la o zi după lansare. Starlink este oferta lui Musk de a furniza internet de mare viteză folosind mii de sateliți în orbită.
Sistemul este relativ scump, dar poate fi folosit în locuri în care conexiunile prin cablu nu pot. De exemplu, în Tonga, unde cutremurul din ianuarie a întrerupt cablul de date subacvatic. O stație Starlink este construită în apropiere de Fiji pentru a ajuta la restabilirea accesului.
SpaceX a pierdut 40 de sateliți la o zi după lansare
Ultimii 49 de sateliți au fost desfășurați la aproximativ 210 km deasupra Pământului. SpaceX a spus că „fiecare satelit a realizat un zbor controlat” după ce a fost trimis pe 3 februarie. Cu toate acestea, o zi mai târziu, furtuna geomagnetică a lovit Pământul. Este același tip de mecanism care creează aurore precum aurora boreală, dar poate avea și efecte periculoase.
Această furtună a încălzit atmosfera și a făcut-o mult mai densă decât se aștepta. SpaceX a încercat să pună sateliții într-un „mod sigur”, făcându-i să zboare la margine pentru a minimiza glisarea.
„GPS-ul la bord sugerează că viteza de escaladare și severitatea furtunii au cauzat rezistența atmosferică să crească cu până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare”, a spus SpaceX.
Frecvența a fost suficient de puternică pentru a împiedica sateliții să iasă vreodată din acel „mod sigur”. Aceștia trebuiau să se întoarcă pe orbita la care trebuiau să ajungă pentru a fi stabili. În schimb, „până la 40” vor cădea înapoi în atmosfera Pământului și vor arde.
Jacob Geer, șeful de Supraveghere Spațială al Agenției Spațiale din Marea Britanie, a declarat că nu se așteaptă ca „nicio parte” a sateliților să lovească pământul.
„Evenimentele de genul acesta ne amintesc că spațiul este o provocare, introducerea sateliților sau a astronauților pe orbită nu este încă ușoară”, a spus el.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!