Președintele francez Emmanuel Macron are programată luni o întâlnire la Moscova cu Vladimir Putin pentru a discuta pe fondul îngrijorărilor legate de posibila invazie a Ucrainei. Toți ochii sunt ațintiți pe dialogul celor doi, despre care Macron speră să fie unul eficient.
Emmanuel Macron are programată întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin luni după-amiază. Liderul francez a ajuns la Moscova pentru a purta un dialog deschis, în speranța că va detensiona situația de la granița Ucrainei, după ce Rusia a adunat 130.000 de militari.
Emmanuel Macron va discuta cu Vladimir Putin într-o întâlnire de la Moscova
Totodată, Macron a specificat că nu este dispus pentru compromisuri cu privire la securitatea statelor europene, respectând în același timp Rusia și preocupările sale legate de securitate. Țările occidentale acuză Rusia că plănuiește o potențială invazie a Ucrainei, însă Moscova neagă încă de la început aceste afirmații, susținând că Occidentul provoacă la un conflict pe care s-ar putea să-l și primeacă.
Macron urmează să sosească la Moscova luni după-amiază, iar întâlnirea sa cu Putin este programată pentru seară, urmată de o conferință de presă comună, a anunțat Palatul Elysée. Președintele Emmanuel Macron, care a vorbit telefonic cu Putin de trei ori în ultimele zile, a susținut un apel telefonic de 40 de minute cu Joe Biden duminică înainte de călătoria sa la Moscova pentru a planifica o abordare coordonată, a spus Elysée.
Macron s-a consultat cu Boris Johnson
În weekend, Emmanuel Macron a vorbit și cu premierul britanic Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și liderii celor trei state baltice. După întâlnirea cu liderul rus, Emmanuel Macron urmează să viziteze Kievul marți și să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un interviu susținut duminică, Emmanuel Macron „intensitatea dialogului cu Rusia” inclusiv vizita sa la Moscova, a avut ca scop scăderea tensiunii și evitarea conflictului, fiind văzută drept un răspuns referitor la informațiile potrivit cărora operațiunile rusești sunt iminente. El a spus că de săptămâni a avut loc „o escaladare a tensiunilor foarte puternice, o militarizare a graniței ucrainene pe părțile ruse și bieloruse, cu capacități terestre, aeriene și navale și multiple exerciții militare”.
„Vom discuta termeni pentru detensionare. Trebuie să fim foarte realiști. Nu vom obține gesturi unilaterale, dar este esențial să evităm o deteriorare a situației”, a declarat președintele francez pentru ziarul Journal du Dimanche.
„Securitatea și suveranitatea Ucrainei nu pot fi compromise în niciun fel”
Conform declarațiilor lui Emmanuel Macron, obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este în mod clar Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO și UE. Acesta a adăugat că dialogul „nu trebuie să treacă prin slăbirea niciunui stat european”. „Securitatea și suveranitatea Ucrainei sau a oricărui alt stat european nu pot fi compromise în niciun fel, în timp ce Rusia este legitim să întrebe despre propria sa securitate”, a mai spus președintele francez.
Recunoscând preocupările „statelor europene suverane care și-au construit independența în urmă cu treizeci de ani și trăiesc în memoria vie a unei relații traumatizante cu Rusia”, Macron a spus că acestea trebuie protejate „prin propunerea unui nou echilibru capabil să le păstreze suveranitatea și pacea”.
Olaf Scholz, în vizită la Washington
În același timp, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se află într-o vizită la Washington, în încercarea de a-i asigura pe americani că țara sa stă alături de Statele Unite și de alți parteneri NATO în opunerea oricărei agresiuni ruse împotriva Ucrainei.
Olaf Scholz, care urmează să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă, a spus că Moscova ar plăti un „preț mare” în cazul unui atac, dar refuzul guvernului său de a furniza arme letale Ucrainei, întărește prezența trupelor Germaniei în Europa de Est sau de a specifica ce sancțiuni pe care le-ar sprijini împotriva Rusiei a atras critici în străinătate și în țară.
Germania nu a trimis arme letale în Ucraina
Înainte de călătoria sa, Scholz a apărat poziția Germaniei de a nu furniza Kievului arme letale, dar a insistat că țara sa își face contribuția oferind un sprijin economic semnificativ Ucrainei. Întrebat despre viitorul conductei Nord Stream 2 care urmărește să aducă gaz rusesc în Germania sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, Scholz a refuzat să își asume angajamente explicite. Acesta le-a declarat reporterilor că „nimic nu este exclus”.
Germania a fost criticată pentru dependența sa puternică de livrările rusești de gaze naturale, iar gazoductul a fost mult timp împotriva Statelor Unite. Dar este susținut puternic de unii din Partidul Social Democrat de centru-stânga al lui Scholz, inclusiv de fostul cancelar Gerhard Schroeder.
Scholz are programată o vizită la Moscova pe 15 februarie
De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev și Moscova pe 14 și 15 februarie, în încercarea de a calma tensiunile dintre NATO și Rusia. La Moscova, Scholz se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin pentru a purta discuții bilaterale, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului în timpul unei conferințe de presă la Berlin.
Purtătorul de cuvânt a spus că în prezent nu este posibil să se ofere „detalii despre itinerar” și nici să „anticipeze conținutul discuțiilor” dintre cei doi lideri.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!