14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialSocietateRomânii vor putea face stagiu militar, fără a fi obligatoriu

Românii vor putea face stagiu militar, fără a fi obligatoriu

Românii vor putea face stagiu militar, fără a fi obligatoriu, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Ministrul a făcut această precizare duminică, 30 ianuarie, la postul Prima Tv.

Ministrul Dîncu a respins, pe această cale, ideea că serviciul militar poate redeveni obligatoriu în România. Totuși, se va introduce un serviciu militar pe bază de voluntariat. Acest serviciu voluntar va fi de durată mai scurtă decât serviciul militar obligatoriu care a fost în vigoare până la intrarea României în NATO.

“Dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an şi patru luni sau nici pentru TR-işti cum era înainte, nouă luni. Ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu “, a precizat ministrul Apărării.

În schimb, există un proiect care ar putea introduce un stagiu militar voluntar, a spus ministrul.

“Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi”, a explicat Vasile Dîncu.

Stagiu militar timp de trei luni, contra unui salariu

Ministrul spune că încă nu s-a decis durata viitorului serviciu militar voluntar. El ar putea avea o durată de “maxim trei luni de zile”, consideră ministrul. Pe timpul acestui serviciu voluntar, militarii vor fi plătiți.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă