15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalSUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţii militare

Cei doi aliaţi desfăşoară obişnuitele manevre militare într-un nou format după ce au decis reducerea dimensiunii acestora potrivit celor convenite la summiturile intercoreene şi la reuniunile dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, în vederea reducerii tensiunilor şi a dezvoltării dialogului.

Noile exerciţii, intitulate Dong Maeng şi care le înlocuiesc pe cele anterioare numite Key Resolve şi Foal Eagle, se vor întinde pe parcursul a circa două săptămâni şi vor include o simulare a situaţiilor de urgenţă militară în peninsula Coreea, după cum a anunţat duminică Statul Major Interarme sud-coreean.

În ciuda unei desfăşurări mai reduse de trupe faţă de anii anteriori, exerciţiile au generat proteste puternice din partea Phenianului, care a declarat prin intermediul presei sale oficiale că manevrele “ar reprezenta o clară încălcare a spiritului” celor convenite la summitul neprevăzut dintre Trump şi Kim din 30 iunie.

În plus, în ultimele două săptămâni, regimul de la Phenian a realizat trei teste cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi a calificat aceste teste ca fiind “un avertisment solemn” dat Seulului pentru exerciţiile preconizate cu Washingtonul şi ca un mod de perfecţionare a unui “nou sistem teleghidat de lansator de rachete de mare calibru”.

Această succesiune de teste de armament a avut loc într-un moment în care Phenianul şi Washingtonul încearcă să reia negocierile privind denuclearizarea peninsulei coreene, unul din punctele la care s-au angajat Trump şi Kim la summitul bilateral din iunie de la frontiera intercoreeană.

Trump a minimalizat importanţa acestor teste, arătând vineri că nu a fost convenită vreodată oprirea testelor de acest tip, deşi a recunoscut că acestea încalcă rezoluţiile ONU, în timp ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a spus că ambele părţi menţin deschise canalele de comunicare.

Cele mai citite

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă