În anul 2020, din cauza costurilor pe care au trebuit să le acopere din punct de vedere al sănătății, peste jumătate de miliard de oameni la nivel global au fost devenit săraci, au declarat Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, potrivit Reuters. Dar, în același timp, peste 5 milioane de oameni au devenit milionari pe timp de pandemie, potrivit Digi24.
Pandemia a perturbat serviciile de sănătate la nivel global și a declanșat cea mai gravă criză economică din anii 1930, devenind și mai dificil pentru oameni să plătească asistența medicală, potrivit unei declarații comune a ambelor organizații.
„Toate guvernele trebuie să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare cetățean poate accesa serviciile de sănătate fără teama consecințelor financiare”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros a îndemnat guvernele să-și sporească atenția asupra sistemelor de îngrijire a sănătății.
Asistența medicală este o problemă politică majoră în Statele Unite, una dintre puținele țări industrializate care nu are acoperire universală pentru cetățenii săi.
La nivel global, pandemia a înrăutățit lucrurile și acoperirea imunizării a scăzut pentru prima dată în zece ani, odată cu creșterea deceselor cauzate de tuberculoză și malarie.
„În aceste vremuri grele, guvernele vor trebui să facă alegeri dificile pentru a proteja și a crește bugetele pentru sănătate”, a declarat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație de la Banca Mondială.