7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCât ne costă pensiile speciale

Cât ne costă pensiile speciale

Autoritățile de la București alocă anual peste opt miliarde de lei pentru plata pensiilor militare de stat și un miliard pentru  pensiile de serviciu. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, recent, că vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Deocamdată, însă, Guvernul a amânat decizia.

În categoria pensiilor speciale sunt încadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu. De pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI. De pensii de serviciu beneficiază cei care au lucrat ca procurori, judecatori, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, auditori ai Curții de Conturi. De pensii speciale beneficiază de asemenea, foștii senatori sau deputați dar și funcționarii publici parlamentari.

 

Categorii de pensii

Potrivit unui răspuns primit la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și un miliard pentru pensiile de serviciu. Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților). 

La aceeași interpelare a răspuns și MAI care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312. Este vorba de 3.800 de procurori și judecători, care au o pensie medie de 18.180 de lei. De asemenea, sunt 1.789 angajați în instanțe judecătorești și parchete, cu o pensie medie de 4.233 de lei. Beneficiază de pensii de serviciu 1.453 foști angajați ca personal aeronautic, pensia media fiind 10.875 de lei. Pensia medie pentru cei care au lucrat la Curtea de Conturi este de 7.747, fiind vorba de 605 beneficiari. Au parte de pensii speciale  805 funcționari publici parlamentari (4.451 de lei) și 850 de diplomați (5,531 de lei).  

 

Cum se calculează pensiile speciale

Pensiile speciale nu sunt calculate pe baza de contributivitate ci reprezintă un procent din salariul pe care l-au primit cei pensionați în ultima parte a activității. De exemplu, pentru judecători și procurori, printr-o lege din anul 2004, se stabilește ca pensia celor care au o vechime de peste 25 de ani să fie în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de pensionare. Ulterior, și alte categorii profesionale au obținut astfel de reglementari, inclusiv parlamentarii.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă