Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după miezul nopții.
Semnificația grâului
Grâul este un simbol al belșugului, iar tradiția spune că se pune la încolțit în noaptea de 29 spre 30 ianuarie, la miezul nopți. Grâul mai simbolizează și viața care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.
Cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Astfel, în ziua de Sfântul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci. Ca suport se recomandă vata, buretele sau pământul, iar fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas. De asemenea, vasul trebuie pus într-un loc cu multă lumină. Boabele de grâu trebuie udate constant, chiar zilnic pentru a crește mai repede. Odată încolțit, boabele nu trebuie mișcate.
Tradiția grâului pus la încolțit se practică din cele mai vechi timpuri, iar obiceiul a fost transmis următoarelor generații. Se spune că anul ce urmează va fi influențat de modul în care crește grâul. Astfel, persoana care are grijă de el va avea un an rodnic. În schimb, dacă grâul nu crește corespunzător, norocul nu îi va surâde.
Beneficiile grâului
Cu toate că este vorba despre o tradiție specifică de Sfântul Andrei, grâul aduce și multe alte beneficii. Acesta este o sursă naturală de vitamine și minerale, fiind bogat în magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, E, K, D, PP, dar și enzime. Consul de grâu ajută la insomnie, depresie, migrene, tromboflebită, dureri articulare, probleme de tranzit intestinal sau afecțiuni oculare.