16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalIrlanda de Nord este cuprinsă de violențe după Acordul Brexit

Irlanda de Nord este cuprinsă de violențe după Acordul Brexit

Irlanda de Nord se confruntă cu violențe. Liderii din provincia britanică Irlanda de Nord se tem de amplificarea protestelor violente faţă de Protocolul Acordului Brexit şi au condamnat un incident în care un autobuz a fost deturnat şi incendiat de indivizi nemulţumiţi de controalele vamale.

Mai mulţi indivizi cu feţele acoperite au deturnat luni un autobuz de transport public şi au incendiat vehiculul, în zona Newtownards din Irlanda de Nord, informează postul Sky News, conform stiridiaspora.ro.

Ministrul nord-irlandez al Infrastructurii, Nichola Mallon, a declarat că “doi indivizi cu cagule pe feţe au spus ceva despre Protocolul nord-irlandez” şi l-au ameninţat pe şofer cu un pistol.

“L-au forţat pe şofer să coboare din autobuz şi au dat foc vehiculului”, a afirmat Nichola Mallon. În autobuz nu erau pasageri în momentul incidentului. Şoferul nu a fost rănit, dar este traumatizat de incident.

Politicienii din Irlanda de Nord văd în violențe un act de terorism

Liderii politici din Irlanda de Nord au condamnat la unison atacul, catalogându-l drept un act de “terorism”. Liderii nord-irlandezi se tem să nu reizbucnească protestele violente faţă de controalele vamale generate de Brexit.

“Nu există niciodată nicio justificare să umble indivizi cu cagule şi înarmaţi pe străzile din Irlanda de Nord şi nu va exista niciodată”, a declarat sir Jeffrey Donaldson, liderul Partidului Democratic Unionist (DUP).

Disensiunile asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit au generat în Irlanda de Nord noi violențe.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit. Marea Britanie a cerut modificarea Protocolului, dar Uniunea Europeană nu este de acord.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Situaţia a generat în Irlanda de Nord proteste violențe în ultimele luni.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă