14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieTeste fără personal medical în școli

Teste fără personal medical în școli

Testele noninvazive sunt singura soluție posibilă în școli, acceptată de părinți și care elimină problema personalului medical insuficient, după cum apreciază ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit șefului Educației, dacă se insistă pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, procesul se va bloca, deoarece personalul sanitar este “deja depăşit”.

“În martie – aprilie am solicitat public să se autorizeze testele non-invazive, pe bază de salivă, din mai multe motive. O dată am observat nivelul de respingere a testelor considerate invazive de către părinţi, a doua oară am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste (…) şi a treia oară am constatat că sunt ţări europene în care aceste teste pot fi administrate chiar şi de către copii de vârstă mică. Cu atât mai mult ele pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale şi chiar sunt convins că există disponibilitate şi din partea angajaţilor din învăţământ. Una din cerinţe este să fie uşor administrabile. Acestea sunt motivele pentru care sunt convins că şi testele pe care Agenţia Naţională a Medicamentului le va identifica vor fi uşor administrabile. Toate variantele sunt posibile. Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim foarte bine că personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Ministerului Educației, la începutul acestei săptămâni.

Fără raportare în Corona Form

Ministrul Educaţiei a explicat că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Form a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.

“Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form”, a mai precizat Cîmpeanu.

La finele săptămânii precedente, și premierul Florin Cîțu declara că testele ce folosesc saliva pentru a depista infectarea cu noul coronavirus ar putea fi soluția aleasă pentru unitățile de învățământ.

Ieri, 05 octombrie, nu s-au susținut ore de curs în unitățile de învățământ, fiind programate activități cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă