7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăTomac cere Comisiei Europene legi noi pentru economia digitală

Tomac cere Comisiei Europene legi noi pentru economia digitală

Comisiei Europene i se cere ajustarea de urgență a cadrului legislativ în domeniul economiei digitale. Solicitarea vine de la europarlamentarul Eugen Tomac. În principalele probleme identificate de acesta se regăsesc funcționarea platformelor online sub un statut juridic incert și clasificarea greșită a lucrătorilor.

„Avansul tehnologic din ultimii ani a mutat foarte multe activități în online. Pentru fiecare dintre noi a comanda un Uber, o masă de prânz sau o cină, precum și diverse produse din magazinele online nu mai este ceva nou. Economia digitală se află în continuă dezvoltare și așa este firesc să fie. Acest domeniu s-a dezvoltat rapid pentru că oamenii au tot mai mare încredere în serviciile comandate online. Din nefericire, statele nu au reușit să țină pasul cu aceste transformări și se impun o serie de reglementări rapide care să le ofere drepturi și garanții reale tuturor lucrătorilor platformelor online”, a transmis în Parlamentul European Eugen Tomac.

El afirmă că problemele principale, pe scurt, sunt funcționarea acestor platforme sub un statut juridic incert, cadrul legislativ nearmonizat la nivel de state membre, precum și clasificarea greșită a lucrătorilor pe platforme online ca persoane care desfășoară o activitate independentă și nu ca angajați.

„De aceea, am cerut ieri (luni – n.r.) Comisiei (Europene – n.r.), la dezbaterea cu privire la acest subiect din plenul Parlamentului European, să ajusteze de urgență cadrul legislativ, astfel încât să oferim acestor oameni acces la protecție socială, condiții de muncă sănătoase și sigure, concediu de odihnă și drept la pensie clar reglementate. Este un domeniu în continuă expansiune pe care trebuie să îl ajutăm cu legi clare și garanții reale pentru cei care aleg să își desfășoare activitatea pe platformele online. Pe de altă parte, la fel de multă grijă trebuie să avem în continuare și față de consumatori, beneficiarii serviciilor pe care lucrătorii online ni le pun la dispoziție. Este esențial să îi protejăm deopotrivă, așa cum este firesc într-o societate europeană, unde drepturile și obligațiile sunt respectate în egală măsură”, concluzionează Tomac.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Călin Georgescu și enigma sondajelor: cele patru explicații care l-au ținut în umbră

Casa de sondare care a prognozat-o pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor are câteva repere Călin Georgescu, candidatul independent care a...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Activitatea stațiilor ITP continuă manual, fără eliberarea imediată a documentelor, anunță RAR

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, din cauza unei defecțiuni tehnice survenite joi în camera serverelor, stațiile ITP autorizate pot efectua inspecții tehnice...
Ultima oră
Pe aceeași temă