17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăCulturăCine dă startul festivalului George Enescu sâmbătă

Cine dă startul festivalului George Enescu sâmbătă

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu debutează sâmbătă, 28 august, la ora 19.30. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului, sub bagheta dirijorului Paavo Järvi şi cu Sarah Nemţanu – prim violonist al orchestrei.

Cu un program artistic susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de patru săptămâni, Festivalul Internațional George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artiști și orchestre internaționale – 42 la număr, inclusiv cele cinci simfonii.

Rapsodia nr. 2 de George Enescu va răsuna şi în acest an în deschiderea Festivalului. Programul galei de deschidere continuă cu Concertul în Re minor pentru vioară și orchestră op. 47, de Jean Sibelius, o compoziție epică, atmosferică, profund evocatoare a naturii și a sensibilității scandinave. Solistă va fi Hilary Hahn – violonista deţinătoare a nu mai puţin de trei premii Grammy, recunoscută pentru virtuozitatea şi interpretările exuberante. Simfonia nr. 2 în Mi Minor op. 27, de Serghei Rahmaninov, va închide seara.

Pe lângă Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor susţine concertele programate în Festival: Orchestra și Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani; Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor și solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiți pentru cele două concerte susținute – Daniel Harding și Alan Gilbert.

Artişti de talie modială vor urca pe scena Festivalului Intenaţional George Enescu. Printre aceştia, soliști cunoscuți: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Frații Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel); violoniștii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato și soprana Sonya Yoncheva. Şi la pian sunt anunțați artiști de prestigiu, care au mai onorat cu prezenţa lor Festivalul Internaţional George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.

Vom regăsi şi două lucrări cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, “Jesus of Nazareth” – 1977) va fi naratorul în „Oedipus Rex”, de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev și în Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă