14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăȘtirile zileiPrototipul autobuzului electric românesc a fost testat cu succes la Târgu Mureș...

Prototipul autobuzului electric românesc a fost testat cu succes la Târgu Mureș VIDEO

Municipalitatea din Târgu Mureș are în plan dotarea flotei cu autovehicule prietenoase cu mediul.

Directorul general al Transport Local S.A. Târgu Mureş, Tatar Bela, a declarat, joi, că prototipul ATP Bus e-UpCity 100% electric a fost testat timp de două săptămâni la Târgu Mureş şi că se pretează transportului în comun.

Autobuzul, cu o capacitate de 83 de locuri şi o lungime de 12,18 metri, a circulat pe liniile principale, iar transportul a fost gratuit pentru călători. În plus, are o autonomie de minimum 200 kilometri în oraş, deţine WI-FI gratuit şi prize USB cu 2 porturi încorporate, în dreptul fiecărui set de scaune.

„Din punct de vedere al călătorului şi al şoferului, este foarte bun. E un autobuz de prezentare şi se vor face mici ajustări în timpul omologării. Corespunde traficului şi e peste ceea ce fost până acum. În interiorul autobuzului se pot face mici modificări”, a declarat Tatar Bela. 

Fondatorul ATP Group, Mircea Cirţ, a arătat că rezultatele testării sunt peste aşteptările companiei şi că acest autobuz electric este un proiect la care se continuă dezvoltarea.

„Am avut o discuţie cu directorul general, am primit opinii foarte bune şi propunerile le vom introduce în procesul de îmbunătăţire, sunt foarte încântat de feedback-ul constructiv. Sunt mândru de ce s-a realizat. Sunt uşoare ajustări la care avem soluţii, nu sunt chestiuni majore. Autobuzul se calibrează după necesităţile fiecărui oraş. Producţia unui autobuz durează între 8-12 luni, noi depindem de foarte mulţi furnizori”, a precizat Mircea Cirţ.

Pe fondul obligării administraţiilor publice locale să se alinieze cerinţelor de a dota flotele cu autobuze cu emisii zero, Cirţ susţine că se pune o presiune mare pe producătorii de automobile, fiindcă cererea din piaţă este mult mai mare faţă de capacităţile de producţie existente la nivel global.

În luna mai, Primăria Târgu Mureş a semnat un contract de achiziţie pentru 32 de autobuze electrice, de 12 metri lungime, cu 10 staţii de încărcare rapidă şi 32 staţii de încărcare lentă, în valoare de 81.920.000 lei (fără TVA). 

Autobuzul a fost testat și în Turda. 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă