20.5 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăMediuA murit Jenő Buzánszky, ultimul mohican al echipei de aur a Ungariei

A murit Jenő Buzánszky, ultimul mohican al echipei de aur a Ungariei

Ieri seară, în jurul orei opt, la un spital din Esztergom, s-a stins din viață legenda fotbalului maghiar, Jenő Buzánszky. La 4 mai ar fi împlinit 90 de ani. Campion olimpic în 1952 și vicecampion mondial în 1954, Buzánszky a fost fundaș dreapta în unsprezecele de aur al Ungariei, care în toamna anului 1953 învingea Anglia, pe Wembley, cu 6-3, în ceea ce s-a chemat mai târziu meciul secolului.

După moartea portarului Gyula Grosics, pe 13 iunie 2014, Buzánszky rămăsese ultimul jucător în viață din formula clasică a echipei de aur: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

Jenő Buzánszky și-a început cariera de fotbalist la 13 ani, jucând apoi la mai multe echipe de club din Ungaria. A adunat 330 de meciuri, 274 dintre ele jucate în prima ligă. Debutul în națională l-a făcut în 1950, jucând de 49 de ori sub culorile țării sale.

În toată cariera de jucător a rămas fidel echipelor din provincie, refuzând ofertele marilor cluburi budapestane, lucru pe care însă nu l-a regretat niciodată, chiar dacă rezultatul cel mai bun obținut cu o echipă de club a fost clasarea pe locul cinci al primului eșalon maghiar.

După încheierea carierei de jucător, a obținut diploma de antrenor, rămânând aproape de pasiunea sa. În 1993 a devenit membru în conducerea Federației Ungare de Fotbal. A primit mai multe distincții, în 2008 fiindu-i dedicat și un volum biografic.

Cele mai citite

Starea zen a primarilor useriști

Impasibili la ceea ce se-ntâmplă în jurul lor, Nicușor Dan, Clotilde Aramand, Dominic Fritz, Allen Coliban, Lucian Viziteu se pregătesc să câștige un nou...

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...

Un vulcan din Filipine a erupt și urmează alte erupții

Un vulcan din Filipine a erupt luni. Zona este atent monitorizată deoarece experţii cred că vor urma şi alte erupţii. Autorităţile nu au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă