20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCât plătește CNAS anual pe medicamentele compensate

Cât plătește CNAS anual pe medicamentele compensate

Valoarea medicamentelor compensate eliberate pe bază de rețetă prin farmaciile din România este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, informează Mediafax.

Oana Mocanu, director în CNAS, la Direcţia Farmaceutică, Dispozitive şi Clawback, a prezentat, un studiu în premieră, intitulat "Medicamente compensate – analiză şi tendinţe de consum în 2012-2013”.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CNAS, valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripţie medicală, este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, în creştere în 2013 faţă de 2012. Sub 40 la sută din aceste medicamente au producători români.

"Consumul prin farmaciile cu circuit deschis de medicamente compensate, pe bază de prescripţie medicală, se ridică la 1,287 miliarde de euro în 2012, iar anul trecut la 1,380 miliarde de euro. Cam 36-38 la sută sunt medicamente cu producători cu autorizaţie de punere pe piaţă din România. Restul sunt medicamente cu producători, cu deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă din Europa”, a afirmat Oana Mocanu.

Potrivit acesteia, una din explicaţiile creşterii valorii consumului se leagă de scăderea numărului de pacienţi, dar şi de ieşirea unor medicamente mai ieftine de pe piaţă, dat fiind că “atunci modalitatea de calcul a preţului de referinţă se duce spre medicamentul originator”.

Conform directorului în CNAS, cele mai mari consumuri de medicamente compensate se înregistrează în rândul pacienţilor cu boli cronice.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă