14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialKelemen Hunor: Preşedintele NU AR TREBUI să aibă posibilitatea de a CÂNTĂRI...

Kelemen Hunor: Preşedintele NU AR TREBUI să aibă posibilitatea de a CÂNTĂRI cine va fi premierul

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Preşedinţie, a declarat, vineri seară, la Târgu Mureş, că preşedintele nu ar trebui "să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul", ci ar trebui să accepte "ceea ce propune majoritatea", scrie Mediafax"Eu l-aş propune prim-ministru pe cel care are susţinerea majorităţii parlamentare. Nu ar conta etnia acestuia", a spus Kelemen Hunor.

Ulterior, preşedintele UDMR a declarat presei că el crede că România ar trebui să fie republică parlamentară, chiar dacă preşedintele ar fi ales în continuare în mod direct, aceasta nefiind neapărat o contradicţie, "pentru că mai există şi în alte state" acest sistem.

Kelemen Hunor a argumentat că o astfel de abordare ar asigura şi un echilibru "mult mai puternic şi mult mai necesar" în ceea ce priveşte relaţiile şi raporturile instituţionale şi că aceste aspecte ar trebui reglate prin "noua Constituţie". Kelemen Hunor a mai spus că, spre exemplu, "trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală decuplarea alegerilor prezidenţiale şi generale."

El a precizat că s-ar gândi "foarte sincer" şi ar opta pentru revenirea la "sistemul anterior", astfel încât să existe mandate care să se suprapună, de patru sau cinci ani, pentru preşedinte şi parlamentari, "pentru că, deja din 2004, permanent suntem într-o campanie".

Kelemen Hunor a participat, vineri seară, la Târgu Mureş, la dezbaterea publică "Voci Maghiare Locale" alături de fostul preşedinte al Uniunii, senatorul Marko Bela, vicepreşedintele politic Borbely Laszlo şi aproape 100 de invitaţi, personalităţi ale vieţii politice din judeţ.

Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă