13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieScăderea cererii externe va frâna creşterea Europei Centrale şi de Est

Scăderea cererii externe va frâna creşterea Europei Centrale şi de Est

Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii economice în ultimii ani. În 2017 şi 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

”Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile.

În acelaşi timp, gospodăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, creşterea a fost susţinută şi de o majorare a investiţiilor publice şi private”, se arată în raport.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menţionat a influenţat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvenţelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.

Însă, în ciuda acestor evoluţii pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat şi dificultăţi. Rata scăzută a şomajului a dus la un deficit al forţei de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi privitor la potenţialul lor de extindere.

”Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE.

Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB-ului”, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

FCSB serbează titlul de campioană: “Made in ciobanii”

Ilustrație: Marian Avramescu Campioana Italiei la fotbal, Inter Milano, a lansat un trend, după ce au sărbătorit victoria finală în Serie A printr-un dans...

O femeie şi-a înjunghiat fiul în vârstă de 34 de ani

O bihoreancă a fost reţinută, marţi seara, fiind acuzată că şi-ar fi înjughiat fiul, în urma unui conflict spontan. Procurorii au solicitat arestarea preventivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă