12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPerspective sumbre: La Galați este iminentă închiderea CET-ului

Perspective sumbre: La Galați este iminentă închiderea CET-ului

La finalul unei ierni de coșmar, în care mii de familii, unele dintre ele cu facturile achitate la zi, au suportat frigul din apartamente din cauza datoriilor asociațiilor, se anunță o veste cu mult mai rea: nu se știe dacă iarna viitoare cele 60.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat vor mai putea avea căldură, pentru că se profilează închiderea CET-ului Electrocentrale SA Galați, unicul furnizor de energie termică.

CET-ul de 535 Mw a fost cons­truit la finalul anilor ’60 pe platforma combinatului siderurgic, pentru a asigura în primul rând abur tehnologic și apă demineralizată pentru combinat și în secundar agentul termic pentru încălzirea orașului. Pe fondul acumulării datoriilor dintre consumatori și distribuitorul local Apaterm SA, dar și dintre Apaterm și Electrocentrale, în ultimii ani s-au produs mai multe blocaje. Numai datoria istorică a Apaterm către Electrocentrale este de peste 340 milioane lei. După ce Apaterm a intrat în insolvență în 2011 și între timp a fost declarat de două ori falimentul, în 2014 a intrat în insolvență și Electrocentrale. Pentru că un eventual faliment al Electrocentrale ar fi dus la oprirea activității combinatului, Administrația ArcelorMittal a construit propria linie tehnologică de producere a aburului tehnologic și apei demineralizate.

„Nu ne putem permite riscul de a opri combinatul pentru că nu avem sursă de abur şi apă demineralizată. Şi acum vă pot confirma că suntem independenţi de CET. Am înţeles că sunt unele dificultăţi legate de viitorul acestui CET şi noi, ca parteneri responsabili ai comunităţii locale, am făcut acei paşi necesari astfel încât orice decizie s-ar lua să nu aibă impact asupra noastră. Am înţeles că una din deciziile CET ar fi să reducă în mod considerabil volumul producţiei în timpul verii. Anul trecut nu era posibil, pentru că trebuia să ne livreze nouă apă demineralizată şi abur tehnologic, dar acum…”, a declarat CEO ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo.

Riscul iminent al închiderii CET este anunțat și de ultimele evoluții. Electrocentrale a trimis o notificare prin care ameninţă din nou cu oprirea apei calde şi a căldurii, din cauza datoriilor pe care le înregistrează Apaterm și a anunțat că începând de astăzi va reduce debitul agentului termic primar la 2.200 metri mc/h, iar temperatura acestuia va ajunge la 75 de grade Celsius. Administratorii Electrocentrale amenință că de la 1 aprilie va opri în totalitate furnizarea și întreg orașul va rămâne fără apă caldă menajeră și căldură dacă Apaterm nu își accelerează plățile. Potrivit notificării, Electrocentrale are de achitat către Romgaz suma de 22,5 milioane lei până pe 27 martie, aceasta reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015, iar către Transgaz are de achitat alte 5,3 milioane lei, suma scadentă din data de 13 februarie. „Societatea noastră nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată”, se arată în adresa Electrocentrale.

CET-ul nu poate funcționa numai ­pentru încălzirea Galațiului

Specialiștii confirmă că nu mai este eficient sistemul anilor ’70, cu marile orașe încălzite pe baza energiei de la CET-urile construite pe platforme industriale. În anii 60, cartierele de blocuri ale Galațiului erau încălzite cu ajutorul a 7 centrale de cartier. Când s-a construit CET-ul, acele centrale au fost desființate. Acum a venit momentul trecerii din nou la centralele de cartier. Cristian Atanasovici, director al ATH Energ SRL București, firma care a realizat Strategia de asigurare a serviciului termoficare la Galați, aprobată recent de Consiliul Municipal, confirmă că la acest moment este nejustificată funcționarea Electrocentrale ca furnizor de energie termică pentru Apaterm. „Cândva, CET-ul a avut ca scop în primul rând deservirea consumatorului industrial, Sidex, deci niște echipamente foarte mari, care în momentul de față nu mai pot să funcționeze având ca unic consumator numai orașul Galați, pentru alimentarea cu căldură, platforma Sidex făcându-și propria sursă de energie termică, res­pectiv abur”, a spus Atanasovici. Potrivit acestuia, altă mare problemă a termoficării de la Galați este că nu s-a investit în reabilitarea sistemului de distribuție, punctele termice fiind modernizate în procent de 50%, iar rețelele de conducte de la punctele termice la blocuri numai în procent de 5-10%.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă