13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialO celulă Al-Qaida din Siria pregăteşte atacuri împotriva avioanelor de pasageri americane

O celulă Al-Qaida din Siria pregăteşte atacuri împotriva avioanelor de pasageri americane

O celulă a reţelei teroriste Al-Qaida activă în Siria, formată din militanţi islamişti provenind din Afganistan, Yemen şi din ţări europene, intenţionează să comită atentate împotriva× Statelor Unite fiind vizate în principal avioanele de pasageri, avertizează serviciile secrete americane.

Potrivit unor experţi americani citaţi de site-ul israelian× Ynetnews, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă – Khorasan – specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele× Unite. Celula teroristă Khorasan este formată în cadrul Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

"Acest grup, Khorasan, reprezintă o potenţială ameninţare pentru teritoriul Statelor Unite", a confirmat× Clapper, directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii din SUA.

Potrivit analistului CNN, Paul Cruickshank, unul dintre militanţii trimişi de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan în× Siria este Abdelrahman al× Jahani, de origine saudită. El face parte din structura de conducere a reţelei Al-Qaeda şi are sarcina de a pregăti atentate împotriva Statelor Unite.

În ultimii cinci, organizaţia Al-Qaeda în Peninsula Arabia a încercat de cinci ori, fără succes, să doboare avioane de pasageri care zburau spre Statele Unite.

Oficiali americani atrag atenţia că există o concurenţă puternică între militanţii Al-Qaeda din Siria şi grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria (SI/SIIL/SIIS).

"Este un scenariu extrem de îngrijorător dacă cele două organizaţii teroriste încep să concureze pentru a lansa atacuri antioccidentale. Pentru Al-Qaeda, ar fi o modalitate de a ajunge din nou în atenţia publică, în contextul în care în prezent este depăşită de grupul× Islamic în apariţiile media", explică Matthew Olsen, directorul Centrului Naţional american pentru Combaterea Terorismului.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant – SI/SIIS/SIIL) ocupă vaste regiuni din estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, unde a instituit un "califat islamic". Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă