16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUngaria: Viktor Orban vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Ungaria: Viktor Orban vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, marţi, în cadrul conferinței de presă de la Pecs, că se gândește la reintroducerea pedepsei capitale în Ungaria, fapt ce a generat critici din partea celorlalţi lideri politici, relatează MTI, conform Mediafax.

Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie “să rămână pe agendă”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă la Pecs.

Premierul a declarat că legile ungare şi pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii.

“Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii”, a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la stricteţea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.

Coaliţia Democratică (de stânga, aflată în opoziţie) a declarat, ca răspuns la conferinţa de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoinţă faţă de partidul radical naţionalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, a subliniat într-o declaraţie că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură ţară europeană.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câştig politic mărunt, Orban a devenit “mai Jobbik decât Jobbik” şi face declaraţii mai radicale pentru a-şi redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conştient că astfel de iniţiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecinţe internaţionale juridice neprevăzute şi ar aduce excluderea Ungariei din UE.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunţe la “jocul cinic” de a “fura ideile nebune ale Jobbik”. Co-preşedintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalităţii ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creşterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este “legitimă”. Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar “22.000 de forinţi” (73 de euro) este exact tipul de situaţie care te face “să te gândeşti automat că justifică pedeapsa cu moartea”. O dezbatere publică este legitimă pentru că cetăţenii ungari “nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înşişi în legătură cu acest subiect”, a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituţională şi nu s-a organizat un referendum.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă