14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialZboruri interzise în Islanda în urma unor erupții vulcanice

Zboruri interzise în Islanda în urma unor erupții vulcanice

Oficiul Islandez de Meteorologie a emis un cod roșu pentru traficul aerian după o erupție subglaciară de proporții reduse a vulcanului Bardarbunga, situat sub cel mai mare ghețar din Islanda, Vatnajökull, și după întețirea numărului de cutremure în zonă, transmite sâmbătă DPA citat de Agerpres.          

Creșterea activității seismice a început în urmă cu o săptămână la vulcanul Bardarbunga și, de atunci, s-au înregistrat sute de cutremure.

Orice tip de trafic aerian este de acum interzis pe o amplă arie în jurul vulcanului, a anunțat postul public de radio RUV. Cenușa produsă de o erupție la suprafață a Bardarbunga ar putea duce la oprirea traficului aerian în spații largi deasupra Europei. Un strat de gheață estimat a măsura între 150 și 400 de metri este amplasat deasupra zonei ghețarului, unde a fost detectată erupția sub gheață, descrisă drept minoră, a anunțat Oficiul Islandez de Meteorologie.
Oamenii de știință consideră că o eventuală erupție a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian în nordul Europei și al Atlanticului, provocând în același timp și importante inundații din cauza topirii ghețarului. În 2010, erupția unui alt vulcan islandez, Eyjafjallajrokull, a dus la cea mai amplă operațiune de închidere a spațiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o lună de zile, a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri și a afectat opt milioane de pasageri.
Cotidianul britanic Express citează declarațiile vulcanologului Melissa Pfeffer, care a spus că datele seismice indică faptul că gheața se topește sub ghețarul Vatnajökull. Ea a adăugat că nu este încă foarte clar când sau dacă erupția va topi gheața și va trimite lavă și cenușă în aer. În urmă cu câteva zile, autoritățile au ordonat evacuarea unei zone situate la nord de ghețarul Vatnajökull, de teama că o erupție ar putea duce la topirea unei părți din ghețar și ar putea provoca inundații grave. Drumurile care duc către ghețar au fost închise, iar drumețiile în zonă sunt interzise. Oficiul Islandez de Meteorologie a anunțat că un avion al gărzii de coastă a fost trimis în zonă pentru a zbura deasupra ghețarului ca să strângă date.

 

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă