20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportPNL cere demisia ministrului Culturii

PNL cere demisia ministrului Culturii

PNL îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, demisia ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, pe care îl acuză că nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. 

Astfel, semnatarul scrisorii, vicepreşedintele PNL şi co-președinte al Comisiei de Cultură PNL, Radu. F Alexandru, subliniază că după şase luni de la numirea lui Vulpescu în fruntea ministerului Culturii, bilanţul activităţii social democratului "se evidenţiază printr-o totală lipsă de viziune, implicare, de minimă responsabilitate". 

Liberalul acuză că activitatea ministrului a adus ministerul într-o stare de blocaj local.             

Radu F. Alexandru arată punctual, locurile în care, în opinia lui, Ionuţ Vulpescu a acţionat greşit. 

Astfel, în primul rând, la cinci luni de la  intrarea în vigoare a legii care a modificat cadrul normativ privind managementul instituțiilor publice de cultură (Legea nr. 185/ M. Of. nr. 966/30.12.2014), nu au fost aprobate normele de aplicare necesare astfel încât să fie încheiate sau modificate corespunzător contractele de management ale celor ce conduc instituțiile de cultură din subordinea ministerului ori să fie organizate concursurile de management, în cazul instituțiilor a căror conducere este interimară. 

Directorii interimari nu au voie să semneze contracte pentru proiecte care ar urma să se deruleze după perioada de interimat, "ceea ce duce la compromiterea și ratarea unor oportunități importante", scrie liberalul. De asemenea, vicepreşedintele PNL Arată că interimarii nu au voie să delege niciun drept de semnătură, decât cu acordul expres al ministrului. 

Totodată, Radu F. Alexandru arată că Ionuţ Vulpescu nu respectă Convenția Consiliului Europei privind protecția minorităților, semnată de România încă din 1995, întrucât nu mai există niciun compartiment care să aibă ca obiect de activitate protejarea și punerea în valoare a culturii minorităților naționale

De asemenea, PNL acuză că ministrul Culturii nu a dispus măsurile pentru realizarea unora dintre cele mai importante obiective ce privesc cultura națională, care au fost asumate de Cabinetul Ponta III în „Programul în domeniul Culturii, printre care Codul Patrimoniului Cultural, actualizarea monumentelor istorice, nu a fost constituit Fondul Patrimoniului Național, nu au fost demarate negocierile cu Comisia Europeană pentru POS: Cultură – Patrimoniu – Educație. 

Totodată, liberalul arată că subfinanţarea culturii şi reducerile de personal împiedică foarte multe insituţii de cultură să funcţioneze la nivelul maxim. 

Mai mult, vicepreşedintele PNL a subliniat că ministrul Culturii, potrivit acquis-ului comunitar, ca membru al Guvernului, este responsabil de respectarea și aplicarea directivelor din domeniul audiovizualului. "Deși, potrivit Constituției, Guvernul are inițiativa legislativă, nu a fost inițiat nici un proiect de lege privind procesul de trecere la sistemul digital de transmisie TV, procedură în care România, în pofida avertismentelor repetate, se află în mare întârziere, cu grave consecințe economico-financiare, precum și de funcționare a mass-media audiovizuale românești", scrie Radu F. Alexandru. 

În final, liberalul a arătat că promisiunea bugetelor multianuale nu a fost respectată de minister, astfel că edițiile din acest an ale unor evenimente de anvergura Festivalului „Enescu“, Festivalului Național de Teatru și a Festivalului de Teatru de la Sibiu se confruntă, la doar câteva luni înainte de data desfășurării, cu probleme grave.

Pentru toate aceste motiv, Radu F. Alexandru i-a cerut premierului, în scrisoarea citată să îl demită pe Ionuţ Vulpescu din funcţia de ministru al Culturii. 

"Vă cer să probați că respectul și dragostea dumneavoastră pentru cultura națională, pentru oamenii de cultură și pentru creatori – pe care le-ați clamat de atâtea ori public – sunt reale și precumpănitoare în fața oricărui partizanat de partid", a conchis vicepreşedintele PNL. 

Parlamentarul PSD Ionuţ Vulpescu, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor şi consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a devenit ministrul Culturii în 2014. 

Cele mai citite

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă