17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportȘeful CCR, audiat la Parchetul General, în legătură cu referendumul din 2012....

Șeful CCR, audiat la Parchetul General, în legătură cu referendumul din 2012. Poziția lui Zegrean

UPDATE: Președintele CCR a declarat, după audierea de la Parchet, că, dacă anchetatorii s-ar apuca să cerceteze fiecare decizie a judecătorilor, nu s-ar ajunge nicăieri.

“Am dat (Curtea Constituţională, n.r.) o decizie până când cineva o să înţeleagă rezultatul votului, nu am stabilit noi. Noi am primit de la BEC procesul verbal şi acolo scria că au fost la vot opt milioane, care reprezintă 46,24 la sută din numărul cetăţenilor înscrişi în liste. Dacă dădeam altfel decizia, puteam fi traşi la răspundere, eventual”, a declarat Zegrean despre erata trimisă Guvernului.

Șeful CCR a adăugat că, în opinia sa, nu este normal ca anchetatorii să verifice soluţii ale judecătorilor, acesta fiind şi motivul pentru care, în legea românească, statutul judecătorului este “inamovibil”. Zegrean a mai spus că dacă anchetatorii s-ar apuca să cerceteze fiecare decizie a judecătorilor, nu s-ar ajunge nicăieri.

—-

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, este audiat, miercuri, la Parchetul General, pentru invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, în 2012.

Fapta pentru care s-a început urmărirea penală  ar fi de fals în acte oficiale. Cei șase judecători vizați de anchetă au transmis premierului Ponta o erată prin care au corectat o adresă cu informații false transmise de colegul lor, judecătorul CCR  Acsinte Gaspar.

Citește și: Nițu îi anchetează pe judecătorii constituționali care au invalidat referendumul pentru demiterea lui Băsescu

Gaspar, însă, NU este vizat de anchetă, ci doar cei șase judecători CCR care au anunțat Guvernul că au votat pentru validarea listelor electorale permanente folosite la refendum, NU pentru tăierea de pe liste a unui număr de persoane ce ar rezulta dintr-un minirecensământ.

Judecătorii care au semnat erata și apoi  au invalidat referendumul sunt: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Ștefan Minea, Petre Lăzăroiu și Puskas Valentin Zoltan. 

Pentru tăierea de pe listele electorale a unui număr mare de alegători și, implicit, pentru validarea referendumului și demiterea președintelui Traian Băsescu au votat doar trei judecători, respectiv Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Tudorel Toader.

Până în prezent, a fost audiat Tudorel Toader și a fost chemată la audieri Aspazia Cojocaru. 

 

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă