15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialÎncălzirea globală anulează cercetările medicale din ultimele decenii

Încălzirea globală anulează cercetările medicale din ultimele decenii

Schimbările climatice, care generează o lume mult mai poluată și o creștere a temperaturilor la nivel global, pot anula 50 de ani de progrese în domeniul sănătății, se arată într-un nou studiu.

„Schimbările climatice pot avea efecte devastatoare pe mai multe paliere, de la sănătatea umană până la dezvoltarea economică, anulând progresele care au fost făcute în aceste domenii în ultimele decenii. Încălzirea globală afectează direct sănătatea omului, dar va determina și o creștere a migrației populației și va genera instabilitate socială“, a declarat Anthony Costello, director al Institutului pentru Medicină Globală din Anglia, care a redactat un raport pe acest subiect.

Lobby puternic

„Combaterea schimbărilor climatice ar putea reprezenta una dintre cele mai bune decizii ce pot fi luate pentru ca generațiile viitoare să se bucure de sănătate și de o viață mai lungă“, a mai precizat medicul.

Deși există atât finanțarea cât și tehnologia necesară pentru a implementa măsuri de combatere a încălzirii globale, lipsește sprijinul politic, iar riscurile pentru sănătate reprezentate de schimbările climatice sunt în mare parte subestimate, se arată în raport. Acest aspect ne-a fost semnalat și de către cercetătorul român Ana-Maria Bliuc, care susține că există un lobby puternic, exercitat de politicieni și de marile corporații, care alimentează deliberat – și din motive economice – disputa dintre oamenii care cred și cei care sunt sceptici față de existența schimbărilor climatice. “Comunitatea științifică este în marea sa majoritate de acord în legătură cu existența și amploarea schimbărilor climatice (conform unor anumite studii, procentul oamenilor de știință care sunt în acord este de aproximativ 97%). În Occident există un lobby puternic care susține alimentarea atitudinilor sceptice față de schimbările climatice datorate omului, din motive economice și politice. Corporațiile industriale, care sunt responsabile de producerea celor mai semnificative cantități de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, sunt interesate să susțină argumentul conform căruia nu contează ce facem sau ce măsuri luăm, schimbările climatice se vor produce oricum. Aceste corporații sunt în multe cazuri susținute de politicieni”, susține cercetătoarea într-un articol publicat în revista Nature.

Monitorizare obligatorie

Raportul a descris mai multe moduri de a compensa lipsa de determinare în combaterea schimbărilor climatice:

Reducerea emisiilor de combustibili fosili ar implica o scădere a bolilor pulmonare.

Mersul pe jos sau cu bicicleta ar putea reduce poluarea aerului și ar diminua numărul de accidente rutiere.

Mersul la muncă pe jos sau cu bicicleta ar putea reduce, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitatea , diabetul, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

O dietă sănătoasă și consumul redus de carne ar reduce riscul îmbolnăvirilor chiar în cazul în care încălzirea globală nu ar fi combătută cu eficiență.

Raportul a recomandat crearea unui nou organism independent, global, cu sarcina de a monitoriza schimbările climatice și sănătatea populației. Această coaliție va raporta la fiecare doi ani efectele schimbărilor climatice asupra sănătății umane.

Ridicarea temperaturilor în România va afecta în primul rând agricultura, înrăutățind problemele economice ale acelor segmente de populație care au ca principală sursă de venit această ramură a economiei.“, Ana Maria Bliuc, cercetător

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă