21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalVeșmintele domnilor și hainele „prostimii“

Veșmintele domnilor și hainele „prostimii“

La Muzeul Național de Istorie a României s-a deschis de curând expoziția temporară „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară“. Acesta propune o incursiune în moda din spațiul românesc în perioada cuprinsă între secolele XV și XX.

În cadrul acesteia vor fi prezentate veșminte laice și ecleziastice, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, funcționari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, dar și simple doamne cochete și “gentelmani” din vremuri trecute.

Multe dintre exponate provin de la personalități de marcă ale istoriei României, precum domnitorul Alexandru cel Bun, principii Transilvaniei – Gabriel Bathory și Gabriel Bethlen -, Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Elisabeta, regina Maria, regele Carol al II-lea, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, generalul Averescu etc.

“Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” nu presupune doar o simplă prezentare de obiecte vestimentare de demult, ci dorește să surprindă “haina” în complexitatea sa, ca element important al vieții sociale, economice, culturale și ca purtatoare de mesaj ideologic. Totodată, expoziția, prin modalitatea în care este concepută, din punct de vedere tematic și cronologic, oferă vizitatorului posibilitatea de a admira obiecte vestimentare de o deosebită valoare artistică și istorică, în toată plenitudinea lor.

Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până pe 24 august 2014. În perioada în care expoziția va fi deschisă, MNIR invită publicul doritor să prezinte piese vestimentare și accesorii vechi (ante 1980), deosebite, pentru a fi expuse în cadrul unei microexpoziții ce se va amenaja, ulterior, în cadrul expoziției temporare “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”. Doritorii sunt rugați să contacteze, în prealabil, secția Patrimoniu a MNIR, la numărul de telefon 021.315.82.07, interior 1023. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă