13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialEuroalegerile din Romรขnia, รฎn opinia presei strฤƒine. Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris...

Euroalegerile din Romรขnia, รฎn opinia presei strฤƒine. Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris despre campania Monicai Macovei

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre campania pentru europarlamentare a Monicai Macovei, într-un articol dedicat alegerilor europarlamentare din 25 mai. Jurnalistul  Karl-Peter Schwarz consemneazฤƒ cฤƒ, Monica Macovei,” în calitate de ministru al Justiศ›iei”, a învฤƒศ›at politicienii corupศ›i sฤƒ se teamฤƒ, iar mulศ›i încฤƒ o urฤƒsc. 

”Oriunde ar apฤƒrea aceastฤƒ femeie cu aspect fragil, dar extrem de curajoasฤƒ ศ™i durฤƒ, este întâmpinata cu simpatie. Oamenii simpli o plac ศ™i ea se simte cel mai bine cu ei”, scrie jurnalistul citat de Monica Macovei pe blogul personal.

”În calitate de ministru al Justiศ›iei, Macovei a învฤƒศ›at politicienii corupศ›i sฤƒ se teamฤƒ. La scurt timp dupฤƒ aderarea la UE, ศ™i-a pierdut prin urmare locul din Guvern. “Împotriva corupศ›iei, împotriva sฤƒrฤƒciei ” este sloganul ei în campania electoralฤƒ europeanฤƒ. Mulศ›i politicieni o urฤƒsc încฤƒ. Prim-ministrul socialist Victor Ponta a insultat-o din nou, catalogând-o drept fascistฤƒ”, a scris FAZ.

Citeศ™te ศ™i: Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ecaterina Andronescu l-a apฤƒrat pe Victor Ponta în scandalul PLAGIATULUI pentru cฤƒ ลŸi ea a PLAGIAT

”În pofida succeselor spectaculoase ale sistemului judiciar în lupta împotriva corupศ›iei, politicienii români încฤƒ mai cred cฤƒ se pot îmbogฤƒศ›i din banii altora. De exemplu, Adrian Severin, un fost intelectual de paradฤƒ al PSD, un oponent militant al DNA, [instituศ›ie] creatฤƒ de Macovei înainte de aderarea la UE. În urmฤƒ cu trei ani, Severin a fost prins cum a vrut sฤƒ încaseze pentru “consiliere” 12. 000 de euro de la jurnaliศ™ti britanici la Bruxelles, care s-au prezentat drept lobbyiศ™ti. PSD a fost obligat sฤƒ-l excludฤƒ, dar Severin încฤƒ mai primeศ™te un salariu foarte atractiv din Parlamentul Eeuropean. Acest venit este atractiv ศ™i pentru membrii de familie ai liderilor români. Fiica preศ™edintelui Traian Bฤƒsescu este în Parlamentul European, precum ศ™i soศ›ia prim-ministrul Ponta ศ™i soศ›ia preศ™edintelui PNL Crin Antonescu”, mai noteazฤƒ jurnalistul strฤƒin, citat de Monica Macovei.

Publicaศ›ia germanฤƒ mai aminteศ™te cฤƒ în urmฤƒ cu doi ani ”când Ponta ศ™i Antonescu au lucrat împreunฤƒ ca sฤƒ rฤƒstoarne guvernul ศ™i sฤƒ declanศ™eze procedurile de punere sub acuzare a lui Bฤƒsescu, cei doi au fost prieteni la cataramฤƒ. Dupฤƒ scenariul magnatului mass-media ศ™i fostului colaborator al Securitฤƒศ›ii, Dan Voiculescu, social-democraศ›ii ศ™i liberalii s-au unit în Uniunea Social-Liberalฤƒ (USL). Ponta a devenit prim-ministru, Antonescu ar fi trebuit sฤƒ fie preศ™edinte dupฤƒ demiterea lui Traian Bฤƒsescu. Dar “lovitura de stat la rece” a eศ™uat, nu în ultimul rând datoritฤƒ intervenศ›iei instituศ›iilor UE, care nu au acceptat încฤƒlcarea Constituศ›iei ศ™i lipsa de fair-play politic al USL. În ciuda fraudei electorale masive, USL a ratat cvorumul necesar la referendumul privind demiterea preศ™edintelui.

La acea vreme, Monica Macovei l-a susศ›inut vehement pe Bฤƒsescu. De atunci, relaศ›ia dintre cei doi s-a rฤƒcit considerabil, în principal din cauza tendinศ›elor de nepotism ale preศ™edintelui, de care au profitat si alศ›ii, nu numai fiica sa. Acum, el conduce campania pentru” Miศ™carea Popularฤƒ “, care a fost fondatฤƒ la iniศ›iativa lui, ศ™i o propulseazฤƒ pe Elena Udrea, o confidentฤƒ, drept succesoare. Alegerile UE sunt considerate de cฤƒtre toate pฤƒrศ›ile ca un preludiu al bฤƒtฤƒliei electorale din toamnฤƒ, atunci când se încheie cel de-al doilea – ศ™i ultimul – mandat al lui Bฤƒsescu în calitate de preศ™edinte”|.

Jurnalistul german conchide: ”Europa nu joacฤƒ în campania electoralฤƒ europeanฤƒ din Romania niciun rol.
Monica Macovei însฤƒ merge fฤƒrฤƒ sฤƒ se descurajeze din loc în loc pentru a promova statul de drept, standardele europene pentru un viitor decent în România. Lupta ei pare a fi aproape fฤƒrฤƒ speranศ›ฤƒ. Dar ea nu renunศ›ฤƒ”.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ