17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCine este noul lider al islamiștilor de la Boko Haram

Cine este noul lider al islamiștilor de la Boko Haram

Gruparea islamistă Boko Haram are un nou lider, după ce vechiul conducător a dispărut din înregistrările teroriștilor, a anunțat președintele Ciadului, Idriss Deby, conform BBC, citat de Agerpres. Astfel,  Abubakar Shekau ar fi fost înlocuit cu Mahamat Daoud, care nu este o persoană de notorietate publică.

Shekau nu a mai apărut în ultimele înregistrări video ale grupării Boko Haram, ceea ce a generat speculații conform cărora ar fi fost ucis.

Președintele Ciadului, Idriss Deby, ale cărui trupe participă la lupta împotriva Boko Haram, a afirmat că noul lider al grupării, Mahamat Daoud, este deschis dialogului.

Abubakar Shekau a preluat conducerea grupării după ce fondatorul său, Muhammad Yusuf, a murit în custodia poliției nigeriene în iulie 2009. Sub conducerea sa, gruparea a devenit mai radicală și a comis mai multe crime. Informațiile anterioare în legătură cu moartea acestuia s-au dovedit a fi false.

În numeroasele videoclipuri în care a apărut, Abubakar Shekau a luat în derâdere autoritățile nigeriene, făcând elogiul acțiunilor violente ale grupului, printre care și răpirea a peste 200 de eleve din orașul Chibok în luna aprilie 2014.

El a fost auzit ultima oară în luna martie, când a difuzat o înregistrare audio în care jura credință grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Cele mai citite

Echipa de fotbal FCU Craiova, amendată cu 22.500 lei

Clubul FCU Craiova a fost sancționat cu o amendă de 22.500 de lei din cauza incidentelor provocate de spectatori la meciul împotriva FC Hermannstadt,...

Sebastian Burduja, aproape de victorie: “Puțini credeau posibil acum câteva săptămâni”

Sebastian Burduja, candidat la Primăria Capitalei, a postat un mesaj pe pagina sa de LinkedIn. El susține că este aproape de victorie, din datele...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă